Omladina će ponovo osjetiti slast ručne berbe kukuruza - nagrade za najbrže :: Semberija INFO ::

 

Omladina će ponovo osjetiti slast ručne berbe kukuruza - nagrade za najbrže


Kukuruz se bere bez komušine, u mrežaste vreće, nakon čega se izvaga. Onaj čija vreća bude najteža pobjednik je takmičenja.

Gradačac će i ove godine biti mjesto na kojem će se izabrati najbrži ručni berači kukuruza. Naime, Drugo međunarodno takmičenje u ovoj "discipline" održat će se sutra, 28. septembra. Organizator ove manifestacije za srednjoškolce je JU MSŠ "Hasan Kikić" iz tog grada.

"Ove godine učestvuje sedam škola, dvije is Srbije, jedna iz Slovenije i četiri iz Bosne i Hercegovine", rekao nam je profesor Hasan Osmanović ispred škole organizatora.

Takmičarske ekipe će biti sastavljene od po dva člana, a berba traje 30 minuta. Kukuruz se bere bez komušine, u mrežaste vreće, nakon čega se izvaga. Onaj čija vreća bude najteža pobjednik je takmičenja.

Prva nagrada iznosi 150 eura, druga 100 € i treća 50 €. Takmičenje će se održati na oglednoj parceli u Gornjim Ledenicama.

Cilj ovog takmičenja je popularizacija poljoprivrede kod mladog stanovništva, kao i očuvanje tradicionalnih vrijednosti kako bi nove generacije osjetile slast ručne berbe koja je kod poljoprivrednika jedan od najsretnijih momenata u životu.

Podsjetimo, lani su pobjedu odnijeli gimnazijalci iz Gradačca.

(Agroklub)