Udruženje kardiologa Republike Srpske: Simpozijum Udruženja kardiologa RS “prim. dr Zoran Paovica” :: Semberija INFO ::

 

Udruženje kardiologa Republike Srpske: Simpozijum Udruženja kardiologa RS “prim. dr Zoran Paovica”


Simpozijum Udruženja kardiologa Republike Srpske tradicionalno se održava u Trebinju, a učestvuje oko 50 eminentnih kliničara ikardiologa iz Republike Srpske i Srbije. Na ovogodišnjem simpozijumu će biti predstavljene nove smjernice u liječenju kardiovaskularnih oboljenja kao vodećeg uzroka smrtnosti u svijetu. 
Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske primarijus dr Milica Lovrić, izjavila je da su teme simpozijuma nove smjernice u liječenju akutnog koronarnog sindroma, kardiomiopatije, ali i teme iz oblasti aritmorologije, kardiohirurgije i slično.Simpozijumu "Primarijus doktor Zoran Paovica" prisustvuju i predstavnici farmaceutskih kuća, a biće prezentovani novi lijekovi u farmakokardiologiji koji će poboljšati kvalitet zdravlja pacijenata i produžiti životni vijek.

-Naša svakodnevna aktivnost usmjerena je na redukciju faktora rizika, jer smo svjedoci da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti. Statistički podaci pokazuju da godišnje u svijetu umre više od 18 miliona, a od ovih oboljenja. BiH, odnosno Republika Srpska, nažalost, nisu pošteđeni toga. Podaci iz 2021. godine ukazuju na to da je stopa smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja bila oko 38 odsto, što je visoka cifra”, rekla je prim. dr Lovrić. Ona je naglasila da se svakodnevnom edukacijom i pregledima može promijeniti poimanje zdravlja, a korekcijom faktora rizika, kao što je pušenje, te korigovanjem krvnog pristika i slično može se mnogo učiniti, odnosno spriječiti ili odgoditi pojava kardiovaskularnih oboljenja.

-Kardiologija Republike Srpske je na zavidnom nivou, u svjetskim je tokovima, pratimo sve novine u svijetu i pokušavamo to primijeniti na pacijente. Imamo dijagnostiku koja to može ispratiti”, rekla je prim.dr Lovrić. Član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Miodrag Ostojić, istakao je da je prevencija kardiovaskularnih oboljenja u Republici Srpskoj uspješna, te da su pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i odsustvo pušenja najznačajniji faktori u sprečavanju ovih bolesti.On je naglasio da su “inovacija znanja i primjena ovih postulata u kardiologiji, doveli do toga da je broj umrlih u Republici Srpskoj opao”, rekao je Ostojić.Načelnik Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Tamara Kovačević Preradović rekla je da se ostvaruju zapaženi rezultati u liječenju kardiovaskularnih bolesti, da je mnogo uloženo u razvoj kardiologije i kardiohururgije u Republici Srpskoj i da je veoma važna edukacija kadra, na čemu se intezivno radi.Ona je naglasila da  su značajni preventivni pregledi, te da će se u narednoj godini sa Udruženjem doktora porodične medicine u Republici Srpskoj na sistematičan način pristupiti traganju za najrizičnijom populacijom.