Slovačka: Na izborima pobijedio bivši premijer koji se bori za ukidanje podrške Ukrajini :: Semberija INFO ::

 

Slovačka: Na izborima pobijedio bivši premijer koji se bori za ukidanje podrške Ukrajini


BRATISLAVA - Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj stranka Smer SSD koju predvodi bivši premijer Robert Fico osvojila je najveći broj glasova - 23,31 posto, na osnovu 99,2 posto prebrojanih glasova, saopštio je danas slovački Zavod za statistiku.


Prema nezvaničnim rezultatima izbora, stranka Progresivna Slovačka je završila na drugom mjestu sa 16,98 posto, iako su prognoze uoči izbora najavljivale njenu pobjedu, a slijede Glas-SD (14,98 posto), koalicija OLANO- Za narodno-hrišćansku uniju (9,02 posto), KDH (6,91 posto), SaS (6,18 posto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 posto, prenosi agencija TASR.

Među strankama koje nisu uspjele da uđu u parlament su Republika (4,8 posto), Alijansa (4,46 posto), Demokrate (2,92 posto) i Mi smo porodica (2,25 posto), dok su ostale stranke dobile manje od jedan posto glasova.

Izlaznost je bila 68,06 posto, navodi slovački Zavod za statistiku.

BiBiSi je objavio da je, na osnovu skoro svih prebrojanih glasova, jasno da je „proruska stranka koju predvodi bivši premijer Robert Fico“ pobjedila na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

Njegova Stranka Smer SSD, koja je tokom kampanje obećavala da će hitno prekinuti vojnu podršku Ukrajini, osvojila je skoro 24 posto glasova, uprkos tome što su izlazne ankete nagovještavale pobjedu liberalno-centrističke partije.

Fico je bio primoran da se povuče sa mjesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine, a nakon ovih izbora on će, sudeći po rezultatima, morati da započne koalicione pregovore o formiranju sljedeće vlade, navodi BBC.

Proevropska stranka Hlas, koja bi mogla da odluči ko će formirati sljedeću vladu, zauzela je treće mjesto sa 15 posto osvojenih glasova, a lider te stranke i bivši Ficov kolega i ljevičar Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće vladajuće koalicije

„Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu“, rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocijenio da je rat počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo,  „ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu“.Ova Ficova pretnja je izazvala zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO-a, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju „topla osećanja“ prema Moskvi, ocjenjuje BiBiSi. 

Stranka Progresivna Slovačka, koja je po broju osvojenih glasova na drugom mjestu je liberalna, prozapadna stranka koja obećava da će nastaviti vojno da podržava Ukrajinu.

Ona nudi viziju „otvorenog, tolerantnog, kosmopolitskog društva“ i zagovara liberalnu liniju unutar Evropske unije po pitanjima kao što su zelena politika i LGBTK+ prava.


Tanjug / Glas Srpske