Fond zdravstvenog osiguranja: Od danas mogućnost promjene ljekara porodične medicine :: Semberija INFO ::

 

Fond zdravstvenog osiguranja: Od danas mogućnost promjene ljekara porodične medicine


Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas do kraja decembra imaju mogućnost da promijene ljekara porodične medicine, pedijatra ili ginekologa bez navođenja razloga.

Iz Fonda je saopšteno da bi, ukoliko građani žele da iz bilo kojeg razloga promijene izabranog ljekara, najbolje bilo da to urade u redovnom periodu jer je procedura mnogo jednostavnija.

- Potrebno je popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjeriti ih u Fondu, bez isticanja razloga promjene, što je inače potrebno navesti ako se doktor mijenja mimo redovnog perioda - stoji u saopštenju.

Iz Fonda poručuju i da bi građani koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine, to trebalo da učine u ovom redovnom periodu.

Podsjećaju da je izuzetno značajno da se izbor ili promjena ljekara izvrši u za to predviđenom periodu, odnosno do kraja godine i prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava za zdravstvenu zaštitu koju pružaju građanima.

Kod novoizabranog ljekara osiguranici mogu da odlaze na preglede od početka naredne godine, osim u izuzetnim situacijama, ukoliko novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni i tada nije potrebno čekati narednu godinu.

U Fondu podsjećaju da je ljekara moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, na primjer usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i slično.

Osigurana lica Fonda mogu da izaberu porodičnog ljekara, ginekologa ili pedijatra u onim zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

Spisak ustanova sa kojima Fond ugovara zdravstvenu zaštitu dostupan je na internet stranici ove ustanove.

Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske ostvaruju primarnu zdravstvenu zaštitu u timu porodične medicine u kojem su registrovani.

- U slučaju da se osiguranici zadese u mjestu gdje nemaju svog porodičnog doktora, sve ustanove su dužne da osiguranicima pruže hitnu, neodložnu zdravstvenu zaštitu, koju Fond ugovara za sve stanovništvo - saopštili su iz Fonda.


​RTRS