Dodik sa Orbanom u Budimpešti: Mađarska protiv sankcija koje mogu dovesti do eskalacije u BiH :: Semberija INFO ::

 

Dodik sa Orbanom u Budimpešti: Mađarska protiv sankcija koje mogu dovesti do eskalacije u BiH


Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Politička i ekonomska situacija, novi i već početi projekti, samo su neke od tema sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika i mađarskog premijera Vikotora Orbana u Budimpešti. Potvrđeni su dobri odnosi i saradnja, a i saglasnost da je stabilan Balkan važan za bezbjednost Evropske unije.

Orban je iznio jasan stav - Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju Srba u BiH. Bile bi, kaže, kontraproduktivne i dovele bi do pojačanih tenzija.

Saradnja Mađarske i Republike Srpske razvija se u dobrom pravcu. Tokom sastanka Milorada Dodika i Viktora Orbana razgovarano je o idalnoj integracija dvije privrede. Konstatovan je uspjeh projekata podsticaja za poljoprivredne mašine, a Mađarska je izrazila zainteresovanost za investiranje u vjetroelektrane Hrgud, čim Njemačka i formalno izađe iz tog projekta.

- Predsjednik Orban rekao izrazno spremnost da susptiušie projekte koji su Njemci otkazali, a sada prave probleme i ne žele da izađu - istakao je Dodik.

Iz pres službe mađarskog premijera saopšteno je da se Mađarska snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju Srba u BiH, jer može dovesti do eskalacije tenzija. Podrška Mađarske veoma je važna u okolnostima stalnih napada na rukovodstvo Republike Srpske, zato ovakvi susreti doprinose očuvanju pozicijie Srpske rekao je Dodik poručivši da je Mađarska prijateljska zemlja.

Redovni susreti na najvišem nivou doprinose i unapređenjeu položaja srpska nacionalne mnjine u Mađaraskoj. Broj Srba je nešto više od 10.000, ali tragovi postojanja kroz istoriju vidljivi su na svakom koraku u Budimpešti i drugim gradovima.

Manifestacija Srpski dani u Mađarskoj čiji je pokrovitelj predsjednik Srpske osnažuje srpsku zajednicu.


- Ovakva posjeta kao što je posjeta predsjednika Dodika eparhiji je od večikog značaja, jer uliva nadu nama Srbima koji živimo ovdje, čuvamo, njegujemo srpski identit, da neko vodi računa o matičnoj državi Srbiji i Republici Srpskoj - dodala je sekretarka eparhije budmiske SPC Varnava Knežević.

Protivljenje bošnjačkih političara čak i iz BiH u preuzimanju komande EUFOR-a od strane mađarskog komandanta u skladu sa redovnim promjenama na čelu Misije Alteta, Dodik je ocjenio neozbiljnim. Poručio je da Srpska podržava ostanak EUFOR-a, ali u sadašnjem kapacitetu.

- I kada je bio austrijski komandat tih jedinica imali smo objektivan pristup, sa stavom da je BiH bezbjedna, to je objektivan pristup i u ovom trenutku je Mađarska je na redu - dodao je Dodik.

Obostrano zadovoljstvo zbog dobre ekonomske i političke saradnje, stav Mađarske da Zapad treba da razgovara s nama, a ne o nama, što implicira da Republika Srpska mora da se suoči sa arogontnim i da jača svoju poziciju, a u čemu je pozicija

Mađarske izuzetno važna, to su ključne poruke.