Medvedev: Amerika kriva za eskalaciju nasilja između Izraela i Palestinaca :: Semberija INFO ::

 

Medvedev: Amerika kriva za eskalaciju nasilja između Izraela i Palestinaca


Фото - Танјуг / АП

MOSKVA - Američka spoljna politika je djelimično kriva za najnoviju eskalaciju nasilja između Izraela i Palestinaca, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Medvedev, koji je trenutno zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, rekao je da je Vašington trebalo da usmjeri svoju energiju na obezbjeđivanje trajnog mira na Bliskom istoku, ali je umjesto toga odlučio da se fokusira na Ukrajinu.

Komentarišući današnju eskalaciju između Izraela i militantne grupe Hamas iz Gaze, Medvedev je na svom "Telegram" kanalu napisao da su ovi događaji bili predvidljivi.

"To je ono sa čim su Vašington i njegovi saveznici trebali da se pozabave", objasnio je on, dodajući da izraelsko-palestinski sukob traje decenijama, a da je Amerika "ključni igrač".

Prema njegovim riječim, umjesto toga Amerika se umiješala u ruski region aktivno pomaže neonacistima, sukobljavajući dva bliska naroda jedan protiv drugog.

Bivši predsjednik je svoje opaske zaključio stavom da bi "očigledno samo građanski rat na teritoriji SAD" pomogao da se uguši "manijakalna strast Amerike za rasplamsavanje sukoba širom planete".

Militanti Hamasa pokrenuli su jutros masivan napad na Izrael, ispalivši hiljade projektila, a zatim probili graničnu ogradu i upali u više izraelskih gradova i naselja koja graniče sa Gazom.

Portparol vojske rekao je da su borbe u toku, dok su militanti Hamasa i dalje prisutni na više lokaliteta. U međuvremenu, izraelske vazdušne snage su izvele vazdušne udare na Gazu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da palestinski narod ima pravo da se brani od, kako je rekao, "terora naseljenika i okupacionih trupa".

Bijela kuća je objavila saopštenje u kojem osuđuje ono što je nazvala "ničim izazvanim napadima Hamasovih terorista na izraelske civile".


Nezavisne novine