Gaza: Raste broj poginulih i povrijeđenih, Izrael proglasio ratno stanje :: Semberija INFO ::

 

Gaza: Raste broj poginulih i povrijeđenih, Izrael proglasio ratno stanje


Najmanje 600 Izraelaca ubijeno je u vojnoj eskalaciji koja traje s palestinskim grupama u Gazi, objavili su lokalni mediji. Više od 2.000 Izraelaca je do sada povrijeđeno, izvijestio je "Hebrew Channel 12".

Izrael je danas zvanično proglasio ratno stanje.

Izraelski vojno-bezbjednosni kabinet izglasao je zvanično proglašenje rata nakon velikog napada palestinske oružane grupe Hamas, saopšteno je iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Vojno-politički kabinet Izraela odobrio je uvođenje "klauzule 40" osnovnog zakona, što znači zvaničnu objavu rata, navodi se u saopštenju.

Pozivanje na član 40 Osnovnog zakona Izraela dozvoljava vladi da preduzme "značajnu vojnu akciju koja može dovesti, sa nivoom vjerovatnoće blizu izvjesnog, do rata", navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage objavile su u nedjelju imena 26 vojnika poginulih u borbama s palestinskom stranom na granici s Pojasom Gaze proteklog dana, rekavši:

"Njihove porodice su obaviještene".

Izraelska vojska objavila je imena 18 drugih vojnika ubijenih u subotu, čime se broj poginulih vojnika popeo na 44.

Oko 100 Izraelaca također je oteto i dovedeno u Gazu nakon subotnjih napada Hamasa, prema dnevnom listu “Yedioth Ahronoth“.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Kasam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatan napad na Izrael nazvan "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Izraelska vojska potom je objavila da je pokrenula napade na Pojas Gaze s desecima ratnih aviona.

Najmanje 750 Izraelaca se vodi kao nestalo otkako su borbe izbile u subotu ujutro, javili su lokalni mediji rano u nedjelju.

Najmanje 313 Palestinaca je ubijeno, a skoro 2.000 povrijeđeno u napadima, prema zdravstvenim izvorima u Gazi.

Prema izraelskoj vojsci, Hamas je od subote ujutro lansirao više od 3.000 raketa prema Izraelu.


​AA / BHRT