Preporuke revizora ispunila samo jedna lokalna zajednica :: Semberija INFO ::

 

Preporuke revizora ispunila samo jedna lokalna zajednica


BANjALUKA - Samo grad Istočno Sarajevo u potpunosti je sproveo preporuke kada je riječ o tehničkoj opremljenosti vatrogasnih jedinica, dok su sve druge institucije, koje su se prije pet godina našle pod lupom Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, naložene zadatke obavile djelimično ili nikako.


Pokazao je to naknadni revizorski pregled sprovođenja preporuka iz izvještaja revizije učinka “Tehničko opremanje vatrogasnih jedinica” koji je objavljen u julu 2018. godine. Osnovni cilj revizije prije pet godina bio je da ispita da li je postojeći način tehničkog opremanja vatrogasnih jedinica transparentan i da li je obezbijeđen najbolji mogući način za njihovo opremanje. Zaključci iz 2018. godine pokazali su da nisu u potrebnoj i mogućoj mjeri ispunjene osnovne pretpostavke za uspješno tehničko opremanje vatrogasnih jedinica u Srpskoj. Revizori su nadležnim institucijama naložili sprovođenje ukupno osam preporuka, od koji su se četiri odnosile na Vladu Srpske, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok su lokalne zajednice i Vatrogasni savez imali po dva zadatka.

U najnovijem dokumentu Glavne službe za reviziju navedeno je da su naknadnim pregledom ispitivane mjere i aktivnosti na sprovođenju preporuka preduzete od strane navedenih institucija.

- Osim grada Istočno Sarajevo druge institucije obuhvaćene revizijom nisu donijele akcione planove, ali su preduzimale mjere i aktivnosti da bude obezbijeđeno efikasnije i transparentnije tehničko opremanje vatrogasnih jedinica. Revizija se u razumnoj mjeri uvjerila da je od osam datih preporuka pet djelimično sprovedeno, za jednu preporuku sprovođenje je u toku, a dvije preporuke nisu sprovedene - stoji u izvještaju revizora.

Naime, Vlada RS i MUP dvije preporuke nisu sproveli uopšte, jednu tek djelimično, dok je sprovođenje četvrte preporuke u toku.

- Vlada i MUP su izradili važeći Zakon o zaštiti od požara kao i set podzakonskih propisa koji uređuju oblast zaštite od požara, ali nisu donijeli akta kojima se uređuje tehničko opremanje vatrogasno-spasilačkih jedinica - navedeno je u dokumentu.

Revizori su zaključili i da je većina lokalnih uprava osnovala i organizovala teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice kao posebne unutrašnje organizacione jedinice, ali da takođe većina nema izrađen plan zaštite od požara na svojim teritorijama.

Dodaju da je Vatrogasni savez RS izradio godišnji izvještaj o realizaciji sredstava za tehničko opremanje vatrogasno-spasilačkih jedinica, kao i godišnji plan utroška finansijskih sredstva sa posebnog računa, ali se on nije mogao realizovati na planirani način i u planiranim rokovima, tako da je pod znakom pitanja efikasnost planiranja javnih nabavki sa ovakvim načinom planiranja.

Novi zadaci

Revizori su s ciljem efikasnog okončanja preostalog dijela aktivnosti na sprovođenju preporuka naglasili da Vlada Srpske i MUP treba da izrade posebnu strategiju koja se odnosi na zaštitu od požara, kao i da posebnim aktom urede i oblast tehničkog opremanja vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Opštine i gradovi treba da izrade i kontinuirano ažuriraju plan zaštite od požara na svojim teritorijama, ali i da izrađuju planove utroška finansijskih sredstava za tehničko opremanje jedinica i njihove projekte. Potrebno je i da organizuju teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice kao posebne unutrašnje organe u okviru svojih uprava - naloženo je u revizorskom izvještaju.


Glas Srpske