Više od 400 migranata zaustavljeno pri pokušaju prelaska granice :: Semberija INFO ::

 

Više od 400 migranata zaustavljeno pri pokušaju prelaska granice


Više od 400 migranata spriječeno je za posljednja tri dana u pokušaju nezakonitog prelaska granice, a najviše ih je iz Maroka, Avganistana, Pakistana, Turske i Bangladeša, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Najveći broj prelazaka migranata registrovan je na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Kako je saopšteno, od početka godine spriječeno je više od 4.200 osoba prilikom pokušaja prelaska državne granice.
"Najveći broj osoba zatečenih u nezakonitom prelasku, nakon obrade, smješteni su u prihvatnom migrantskom centru LIPA u Bihaću, dok se ugrožene kategorije osoba (žene, đeca, maloljetnici) smještaju u kamp Borići“, stoji u saopštenju Granične policije BiH.

Prema podacima iz Granične policije, njihovi pripadnici pomažu radnicima graničnih prelaza Velika Kladuša i Izačić u sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata. 

"Na terenu, gđe je najveći migracijski pritisak, preduzimaju se složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice. Iako su ljudski resursi GPBiH limitirani, policijski službenici Granične policije profesionalno i uspješno sprovode aktivnosti na sprečavanju nezakonitih migracija, a na mjestima gđe je zabilježen najveći broj nezakonitih migracija, raspoređeni su pripadnici Granične policije iz drugih stanica“, rekao je direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković.

(Glas Srpske)