EU dala ultimatum TikToku :: Semberija INFO ::

 

EU dala ultimatum TikToku


Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton dao je danas vremenski rok od 24 časa društvenoj platformi "Tik Tok" da iznese detalje preduzetih mjera protiv širenja dezinformacija nakon upada pripadnika islamističke organizacije Hamas u Izrael.

Breton je upozorenje poslao u pismu adresiranom na direktora"Tik Toka" i u koji je uvid imala agencija Rojters. Slična pisma Breton je ranije poslao vlasniku platforme"Iks"Ilonu Masku i "Mete"Marku Cukerbergu.

On je u pismu poslatom "Tok Toku" naveo da postoje indikacije da je platforma upotrebljena za širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija u EU nakon upada Hamasa.

Direktor nekadašnjeg "Tvitera" Linda Jakarino izjavila je nešto ranije da je od početka napada militanata Hamasa na Izrael sa društvene platforme "Iks" uklonjeno više stotina profila povezanih sa tom islamističkom organizacijom ili su im objave označene.

Evropska komisija juče je proširila upozorenje da tehnološke kompanije sa svojih platformi moraju da uklone komentare koji favorizuju islamističku organizaciju Hamas ili će se suočiti sa pravnim posljedicama.

"Širenje sadržaja na internetu koje može biti povezano sa Hamasom kvalifikovano je kao terorističko i ilegalno je i neophodno je da bude uklonjeno u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama /DSA/ i regulativom terorističkog sadržaja na internetu /TCO/", navodi se u saoptšenju iz Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da će Evropska komisija u potpunosti primijeniti DSA i nadziraće implementaciju TCO zbog čega od tehnoloških kompanija traži da u potpunosti poštuju regulative EU.

Breton je dan ranije zatražio od milijardera Ilona Maska da na medijskoj platformi "Iks" smanji širenje dezinformacija, te da preduzme kontramjere koje su u skladu sa regulativama EU.

Breton je slično upozorenje poslao direktoru kompanije "Meta"Marku Zakerbergu, od kojeg je zatražio da njegova firma osigura strogo poštovanje evropskih regulativa.

(Nezavisne)