Milatović u čast patrijarha Porfirija priređuje ručak u Vili Gorica :: Semberija INFO ::

 

Milatović u čast patrijarha Porfirija priređuje ručak u Vili Gorica


PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prirediće danas u Vili Gorica svečani ručak u čast patrijarha srpskog Porfirija, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ručku će prisustvovati mitropolit crnogorsko- primorski Joanikije i episkop budimljansko- nikšićki Metodije, a pozvani su i predstavnici ostalih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Na ručak su pozvani i najviši zvaničnici Vlade i Skupštine, mandatar za sastav nove Vlade, predstavnici Glavnog Grada, kao i predstavnici akademske i kulturne zajednice, navodi se u saopštenju.

Patrijarh srpski Porfirije doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori povodom obilježavanja 10. godišnjice od osveštanja Sabornog hrama, dočeka moštiju Svetog Spiridona i osveštanja kamena temeljca crkve Svetog Save, kao i temelja Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Saborni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici građen je punih 20 godina. Njegova gradnja je, posle dugih usaglašavanja i dobijanja odobrenja od nadležnih vlasti, sa blagoslovom mitropolita Amfilohija, počela 1993. godine.

Idejno rješenje hrama, po blagoslovu mitropolita Amfilohija, uradio je blaženopočivši arhitekta dr Predrag Ristić.


Tanjug / Glas Srpske