Imenovanje generala konačno na stolu :: Semberija INFO ::

 

Imenovanje generala konačno na stolu


SARAJEVO - Predstavnici NATO-a i EUFOR-a stalno šalju preporuke nadležnima u BiH da konačno imenuju novi generalski kor, a ključni sastanak na kojem bi trebalo da bude skrojen konačan spisak visokih vojnih zvaničnika biće održan iduće sedmice, kako bi Predsjedništvo BiH već na narednoj redovnoj sjednici moglo da potvrdi imena novih generala.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović rekao je da preporuke NATO-a i EUFOR-a o pitanju imenovanja novih generala stalno stižu na adrese Ministarstva odbrane i Predsjedništva BiH.

- Još smo u fazi blokade tog procesa iz razloga što se političko Sarajevo ne slaže sa tim da Srbin dođe na mjesto načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH. Uprkos tim blokadama. zbog stalnih preporuka koje stižu na adresu Ministarstva odbrane očekujem da iduće sedmice održimo sastanak na kojem bismo konačno utvrdili imena novih generala  - kazao je “Glasu Srpske” Goganović.

Tom sastanku trebalo bi da prisustvuje ministar odbrane Zukan Helez te njegovi zamjenici Goganović i Slaven Galić.

- Na osnovu dosadašnje komunikacije kabineta iduće sedmice trebalo bi da sjednemo za isti sto, te da na jedan dokument stavimo imena novih generala. Taj dokument biće odmah upućen ka Predsjedništvu BiH kako bi ono već na narednoj sjednici moglo razmatrati i potvrditi taj spisak - kazao je Goganović.

Takođe, predstavnici Srpske su ranije donijeli odluku da nijedna odluka iz domena odbrane na nivou BiH neće dobiti zeleno svjetlo nadležnih institucija u Sarajevu dok ne bude imenovan novi generalski kor.

Zbog takvog stava Republike Srpske nedavno na sjednici Savjeta ministara BiH nije podržan ni prijedlog da se iz budžetske rezerve prebaci 3,6 miliona maraka Ministarstvu odbrane BiH.

Imenovanje novih generala u BiH kasni više od godinu i po, a nova generalska struktura usvojena je u Predsjedništvu BiH krajem jula. Idući potez jeste predlaganje imena novih generala i njihova potvrda u Predsjedništvu BiH.

Prema usvojenom planu strukture generalskog kora, pozicija načelnika Zajedničkog štaba OS, a na kojoj je trenutno Bošnjak, pripašće Srbima. Prema pomenutom dokumentu, na mjesto zamjenika načelnika Štaba za operacije i Štaba za resurse trebalo bi da dođe Bošnjak, odnosno Hrvat.

Vojni povjerenik

I parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću mandat je istekao u martu ove godine, nakon čega je pokrenuta procedura izbora njegovog nasljednika. Proceduru je pokrenula Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, a na njihovu adresu stigla su četiri imena. To su Zoran Žuža, kandidat SNSD-a, te Nikola Lovrinović, prijedlog HDZ-a BiH. Komisija je dobila još dva imena i to iz SDP-a Mehmeda Bradarića, i kandidata SDA Hazima Rančića.

- Nismo se pomjerili dalje od početka. Kome će ta pozicija pripasti, presudiće politički dogovor, odnosno da li srpskoj ili hrvatskoj komponenti. Do sada je to mjesto pripadalo Srbima, a vidjećemo šta će dalje biti - kazali su “Glasu Srpske” izvori iz resora odbrane.


Glas Srpske