Sarajevo: Skup podrške palestinskom narodu :: Semberija INFO ::

 

Sarajevo: Skup podrške palestinskom narodu


Фото: БХРТ/Лејла Чељо

Izvor: BHRT

Na platou preko puta sarajevske Vijećnice održan je skup podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

"Oslobodite Palestinu", "Bombardovanje djece nije samoodbrana", "Teroristi nemaju izbjegličke logore", samo su neki od transparenata koje okupljeni nose.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini, ambasador Palestine u BiH Rezek Namora, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i drugi zvaničnici.

Predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini Madžed Maruf u obraćanju okupljenima istakao je da je veoma važno poslati poruku mira iz Sarajeva, grada suživota.

"Palestinski narod tri nepravdu već 75 godina. Palestinski narod ne mrzi nikoga, palestinski narod brani se protiv izraelske okupatorske vojske, palestinski narod pruža ruku mira izraelskom narodu. Želimo da se prizna nezavisna država Palestina i da gradimo mostove mira sa izraelskim narodom", kazao je Maruf.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je izrazila zadovoljstvo velikim odzivom građana BiH skupu podrške Palestini.

"Hvala svakom građaninu Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su digli svoj glas za pravdu i istinu. Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani historije, Sarajevo su uvijek borilo za nedužne. Mi najbolje znamo kako je to nemati vode, hrane. Sarajevo čvrsto stoji uz Gazu", kazala je Karić.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne udare i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. 

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.