U Srpskoj otvoreno 925 firmi, ugašeno 235 :: Semberija INFO ::

 

U Srpskoj otvoreno 925 firmi, ugašeno 235


Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj je do 9. oktobra ove godine osnovano 925 poslovnih subjekata, a od stranih osnivača najviše ih je došlo iz Srbije, i to 92.

Iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) su za "Nezavisne novine" rekli da je broj osnovanih poslovnih subjekata za 127 veći u odnosu na isti period prošle godine.

"S druge strane, do 9. oktobra ove godine ugašeno je 235 poslovnih subjekata, dok je u istom periodu lani ugašeno 213 poslovnih subjekata. Ove godine pokrenut je 81 stečajni postupak, što je za 13 više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan broj likvidacionih postupaka ove godine iznosio je 17, dok je u istom periodu prošle godine bio 21 likvidacioni postupak", naveli su iz APIFa.

Dodali su da je najviše novoosnovanih poslovnih subjekata u 2023. godini bilo u Banjaluci, njih 385.

"Na drugom mjestu je Bijeljina sa 91 novoosnovanim subjektom, zatim Laktaši 36, te Doboj i Istočno Sarajevo sa po 35. Ako posmatramo djelatnosti, od početka ove godine najviše subjekata osnovano je za proizvodnju električne energije, i to 112, zatim za savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje 51, nespecijalizovanu trgovinu na veliko 46, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada 42 i računarsko programiranje 32", istakli su iz APIFa.

Naveli su da je ove godine 281 strani osnivač osnovao 244 privredna subjekta, dok su u istom periodu prošle godine 253 strana osnivača osnovala 217 privrednih društava.

"U ovoj godini najveći broj stranih osnivača dolazi iz Srbije, njih 92, Slovenije 52, Hrvatske 23, Austrije 18 i Kine 11. Prošle godine u istom periodu najviše stranih osnivača takođe je dolazilo iz Srbije, njih 82, Slovenije 59, Austrije 21, Hrvatske 19 i Italije 9", naglasili su iz APIFa.

Ekonomista Saša Stevanović kaže za "Nezavisne novine" da je rast broja novootvorenih poslovnih subjekata posljedica rasta profita i preduzetničkog instinkta u ekonomiji.

"Kada imate intenziviranje rasta profita, logično je da svako pomisli i da svoju sudbinu veže za preduzetničke vode. To što imamo rast broja ugašenih preduzeća je druga strana preduzetničke medalje. Prirodno je da mnoge ideje ne uspiju, a intenzivniji bankroti se očekuju kako raste cijena resursa koje koriste preduzeća", istakao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, raste i cijena rada, kao i kapitala.

"To u nedostatku rasta tražnje pravi pritisak na preduzetničke profite i preduzetnički kapital. Na kraju dovodi do bankrota. Svjedoci smo rasta cijena inputa, svjedoci smo rasta broja bankrota. Ne samo kod nas, nego i u SAD i Evropi. Činjenica da se najviše otvaraju preduzeća sa vlasnicima iz regiona ukazuje da nas komšije najbolje poznaju i da žele aktivno da participiraju u domaćim profitima naše privrede. Da li ćemo mi radije otvoriti preduzeće u Singapuru ili u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji? Vjerovatno u zemljama regiona jer nam je mentalitet poslovanja poznat", zaključio je Stevanović.

(Nezavisne)