Rusi tvrde da imaju najbolji borbeni avion na svijetu :: Semberija INFO ::

 

Rusi tvrde da imaju najbolji borbeni avion na svijetu


Foto: Wikipedia
Danas na svijetu postoji tek nekoliko borbenih aviona pete generacije, koje odlikuje mogućnost superkrstarenja, napredna avionika, moderrni oružani sistemi, AESA radar i možda najvažnije - stealth, to jest minimalna vidljivost za neprijateljske radare.

Prvi takav avion, neki će reći i najbolji, je američki F-22 Raptor koji je u operativnu službu uveden još 2005. Riječ o avionu čiji je izvoz zbog napredne tehnologije američki Kongres zabranio. Nakon F-22 došao je F-35 koji je u svim inačicama (F-35A, F-35B, F-35C i posebna verzija za Izrael - F35 Adir) proizvedene u više od 965 primjeraka i kojeg je kupilo ili naručilo dvadesetak zemalja širom svijeta. Prema mnogima, riječ je o zapravo najmodernijem avionu na svijetu, naročito kad je u pitanju njegova mreža senzora i uvezanost s drugim platformama. Tu je i kineski J-20, navodno proizveden u 200-tinak primjeraka, za kojeg mnogi na Zapadu sumnjaju može li se u potpunosti smatrati borbenim avionom pete generacije.

Iste sumnje vežu se i za ruski Suhoj Su-57, iako Moskva tvrdi da je riječ o možda i najboljem borbenom avionu na svijetu. Razvijen iz koncepta PAK FA, Su-57 trebao je biti okosnica Vazdušno-svemirskih snaga, ali njegova proizvodnja poprilično kasnila pa se tako smatra da ih danas u sklopu Vazdušnih snaga ima nešto više od 10 (moguće je da je ta brojka i nešto veća, prototipove ne računamo). Do kraja iduće godine Rusi očekuju da će ih imati najmanje 22, a ugovor s proizvođačem predviđa da će ih do kraja 2028. uvesti ukupno 76 u aktivnu službu.

Ruski državni mediji još su u maju 2022. poručili da je Su-57 ispalio više projektila na ciljeve u Ukrajini, a ministar obrane Sergej Šojgu poručio je nekoliko mjeseci kasnije da je "avion bio briljantan". I britansko ministarstvo obrane ove je godine navelo kako smatra da je Rusija gotovo sigurno koristila Su-57 u misijama protiv Ukrajine, ali su napomenuli kako su one gotovo sigurno bile ograničene na ispaljivanje dalekometnih projektila iznad teritorije Rusije prema Ukrajini. U svakom slučaju Su-57 još nisu (potvrđeno) viđene u letu iznad teritorije Ukrajine.
 
Treba imati na umu i činjenicu da je nebo iznad Ukrajine vrlo opasno - na tlu se nalaze radari i PZO sustava koji vrlo vjerojatno mogu detektirati i oboriti Su-57. I to nije ograničeno samo na ukrajinske snage, budući da je bilo i slučajeva prijateljske vatre u kojima su ruske snage oborile vlastite letjelice (kao što je nedavno bio slučaj sa Su-35S).

(Tanjug)