Haos u Gazi: Provaljeno u skladišta UN-a, otimaju se brašno i osnovne namirnice :: Semberija INFO ::

 

Haos u Gazi: Provaljeno u skladišta UN-a, otimaju se brašno i osnovne namirnice



Izvor: Glas Srpske

​Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distribucijske centre Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), otimajući brašno i "osnovne namirnice za preživljavanje", saopćila je danas ta organizacija.

- Ovo je zabrinjavajući znak da se javni red nakon tri sedmice rata i čvrste opsade Gaze počinje raspadati - saopštila je UNRWA.

Jedno od skladišta u kojem UNRWA skladišti pomoć iz humanitarnih konvoja koji stižu iz smjera Egipta je smješteno u Deir al-Balahu. Pomoć Gazi je gotovo onemogućena zbog izraelskog bombardiranja gusto naseljene enklave, kao odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

- Zalihe se prazne, a humanitarna pomoć koja stiže konvojima kamiona iz Egipta u Gazu nedovoljna je. Samo za osnovno preživljavanje potrebe stanovništva su goleme, a pomoć koja stiže je nedostatna i neredovna - dodaje UN-ova agencija u saopćenju.

UNRWA ističe da im je mogućnost pružanja pomoći dovedena u pitanje zbog zračnih udara u kojima je, kako tvrdi, poginulo 50 članova njihovog osoblja. Prije sukoba Izraela i Hamasa, organizacija je upozoravala da im je mandat ugrožen zbog nedostatnog finansiranja.