Izraelski izaslanik poziva da se prekine međunarodno finansiranje Ujedinjenih nacija :: Semberija INFO ::

 

Izraelski izaslanik poziva da se prekine međunarodno finansiranje Ujedinjenih nacija


Screen shot
Izvor: Tanjug / Politika

NjUJORK – Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da prestane da finansira Ujedinjene nacije, dva dana nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na „humanitarno primirje” u Gazi.

„Svaka poštena zemlja treba da prestane da finansira UN. Dok pristrasnost i i antisemitizam ne prestanu, ne možemo da nastavimo da radimo kao obično”, rekao je Erdan za Foks njuz.

Dodao je da UN strukturalno pogrešno postavljene jer jednu trećinu njenih članica čine muslimanske zemlje, prenosi Al Džazira.

Erdan je prošle nedelje, nakon sednice Saveta bezbednosti UN o ratu Izraela i Hamasa pozvao generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da odmah podnese ostavku, nazvavši ga nesposobnim da vodi UN.

Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da „užasni napadi” palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati „kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen takođe je kritikovao izjave Gutereša na sednici Saveta bezbednosti, upitavši ga „u kom svetu živi”.

Koen je kasnije na platformi X napisao da je otkazao planirani sastanak sa Guteresom, prenosi Tanjug.