Preminuo legendarni fudbaler Partizana Mustafa Hasanagić :: Semberija INFO ::

 

Preminuo legendarni fudbaler Partizana Mustafa Hasanagić


Фото - Принскрин Инстаграм
Izvor: Politika

​Legendarni fudbaler Partizana Mustafa Hasanagić preminuo je jutros u 83. godini života. Vest je potvrdio i srpski klub i izrazio saučešće porodici i prijateljima posle tragičnog događaja. 

„Sa žalom smo primili vest da nas je jutros napustio velikan jugoslovenskog fudbala, član 'Partizanovih beba' i legendarni napadač najbolje generacije Partizana Mustafa Hasanagić”, navodi se u objavi kluba.

Legendarni fudbaler rođen je 20. aprila 1941. godine u Priboju. Karijeru je započeo u FAP-u, a 1962. godine prelazi u Partizan, gde će ostati do 1969. godine. Iz Humske je otišao u Švajcarsku i nosio dresove Serveta i Šo de Fona. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je pet mečeva.

Hasanagić je bio član čuvene generacije Partizana koja je igrala u finalu Kupa Evropskih šampiona 11. maja 1966. godine. Upravo je on bio jedan od najzaslužnijih za plasman „crno-belih” u finale pošto je dao gol za pobedu u polufinalu protiv Mančester junajteda u Beogradu (2:0). U pohodu do briselskog finala, Hasanagić je postigao šest golova u Kupu šampiona. Meč za pehar igrao se na stadionu „Hejsel” u Briselu pred više od 55.000 gledalaca. Hasanagić je bio asistent Veliboru Vasoviću kod gola Partizana za vođstvo u 55. minutu, ali su Amanasio i Serena režirali preokret i doneli Madriđanima trofej.

U dresu Partizana Mustafa je odigrao ukupno 337 mečeva i dao 355 golova i prema statistici na zvaničnom sajtu kluba on je jedan od retkih igrača koji je dao više golova nego što je imao odigranih utakmica. Dao je 112 golova na prvenstvenim utakmicama, 21 na internacionalnim, 190 na prijateljskim mečevima.

Hasanagić je sa 355 golova treći strelac u istoriji "crno-belih" iza rekordera Stjepana Bobeka (425) i Marka Valoka (411).