Vinari u Srpskoj će imati manje vina, ali će biti najkvalitetnije :: Semberija INFO ::

 

Vinari u Srpskoj će imati manje vina, ali će biti najkvalitetnije


Foto: Vesna Duka
Iako Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) kaže da će proizvodnja vina širom svijeta vjerovatno biti oko sedam odsto manja ove godine nego lani te najniža od 1961. godine, vinari iz Srpske ističu da će ove godine imati možda manje količine, ali da će vino biti najkvalitetnije.

Radovan Vukoje, vlasnik Vinarije "Vukoje" iz Trebinja, za "Nezavisne novine" ističe da su ove godine imali veoma dobru berbu te, kako kaže, možda će ukupno imati 10 odsto manje uroda nego ranijih godina.

"Kvalitet je ove godine odličan, tu nam je najviše pomogla veoma lijepa jesen, ali i naš rad. Mada su nam neke sorte rodile manje, to nije strašno u odnosu na neke druge regione", kazao je Vukoje i istakao da nije problem napraviti kvalitetno vino ako je godina rodna.

"Ali ako je godina sušna, onda trebaju i vrhunski vinogradari i vrhunski znalci da naprave dobar rezultat, ali, eto, mi smo opet potvrdili da znamo kako da radimo", kazao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, žilavka, malvazija, tamjanika, vranac, šardone i muškat samo su neke od vrsta vinove loze koje uzgajaju u vinogradima.

"Mi isključivo uzgajamo grožđe za svoje potrebe. Nemamo otkup grožđa, nego ono što dobijemo u vinogradu sa dva lokaliteta to i prerađujemo", istakao je Vukoje.

Da je sušno ljeto i kiša, koja je došla kada je trebalo, idealna kombinacija koja je donijela kvalitetne grozdove, te da je ovogodišnja berba bila izuzetno dobra, kaže i Ivana Jungić iz Vinarije "Jungić".

"Iako vremenske prilike početkom proljeća i ljeta nisu bile idealne, ostatak ljeta i jesen su zaista donijeli odlične vremenske prilike koje su pogodovale grožđu, tako da iz naših vinograda očekujemo najbolju berbu otkad postoje naši zasadi", kazala je Jungićeva i istakla da će ove godine imati manje količine vina, ali da će kvalitet biti izvanredan.

Sa druge strane, Dragan Anđelić, vlasnik Vinarije "Anđelić" iz Trebinja, ističe da je za ovogodišnju berbu što se tiče grožđa najbolje da se zaboravi.

"U desetak godina desi se jedna koja je loša za nas vinare i to je upravo ova, veoma je loša što se tiče i same količine, ali i kvaliteta", kazao je Anđelić i dodao da sigurno postoje zasadi koji ne dijele istu sudbinu.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, istakao je da su proizvođači grožđa ove godine zadovoljni, za razliku od proizvođača drugih sorti voća poput jabuke, kruške ili šljive.

"Hercegovina ima drugačiju klimu. Oni ipak imaju bolje uslove za tu vrstu proizvodnje nego drugi", rekao je Dojčinović i dodao da je rod ove godine malo podbacio, ali da je kvalitet grožđa iznad prosjeka.

"Sigurno je da će vinari sav urod plasirati na domaće tržište zbog manje proizvodnje, a sve će kompenzovati višom cijenom. Posljednjih nekoliko godina bile su za proizvođače grožđa izuzetno dobre. Imali su rodne godine, dobar kvalitet i visoku cijenu", pojasnio je Dojčinović.

(Nezavisne)