Borelj: EU se suočava s rastućim animozitetom širom muslimanskog svijeta :: Semberija INFO ::

 

Borelj: EU se suočava s rastućim animozitetom širom muslimanskog svijeta


Izvor: Fena (I. C.) / BHRT

Evropska unija se suočava s rastućim animozitetom širom muslimanskog svijeta i šire zbog optužbi za proizraelsku pristrasnost i dvostruke standarde zbog rata u Gazi, upozorio je šef evropske diplomatije.

Žozef Borelj kazao je kako se plaši da bi takva ogorčenost mogla potkopati diplomatsku podršku Ukrajini na globalnom jugu i sposobnost EU da insistira na klauzulama o ljudskim pravima u međunarodnim sporazumima.

Rekao je da EU mora pokazati "više empatije" prema gubitku života palestinskih civila u izraelskom ratu protiv Hamasa, pokrenutom kao odgovor na smrtonosni prekogranični napad palestinske grupe 7. oktobra.

Njegovi komentari došli su u intervjuima za Rojters tokom petodnevnog putovanja po Bliskom istoku. Na putovanju, koje je završeno u ponedjeljak navečer, Borelj je čuo kako se arapski lideri i palestinski aktivisti civilnog društva žale da 27-člana EU ne primjenjuje iste standarde na izraelski rat u Gazi i na ruski rat u Ukrajini.

- Svi su oni zaista kritizirali stav Evropske unije kao jednostran - kazao je Borelj.

Mašući mobilnim telefonom, rekao je da je već dobio poruke od nekih ministara u kojima su signalizirali da neće podržati Ukrajinu idući put kada bude glasanje u Ujedinjenim nacijama.

- Ako se stvari nastave nekoliko sedmica ovako, neprijateljstvo prema Evropljanima će rasti - dodao je.

Kao odgovor na kritike, Borelj je naglasio da ljudski životi svuda imaju istu vrijednost i da je EU jednoglasno pozvala na hitne humanitarne pauze kako bi se omogućila pomoć Palestincima u Gazi i učetvorostručila humanitarnu pomoć za enklavu.

Arapski čelnici žele, međutim, hitan prekid izraelskog bombardovanja, u kome je ubijeno najmanje 13.300 Palestinaca, uključujući najmanje 5.600 djece, podaci su Hamasovih vlasti u Gazi.

One su osudili i EU i Sjedinjene Države jer nisu osudile izraelsku kampanju bombardovanja u Gazi, za razliku od odgovora Zapada na invaziju Ukrajine.

Izrael je naglasio da odgovara na najsmrtonosniji napad u svojoj istoriji, u kome je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 su uzeti kao taoci.

Kaže da napada civilna područja jer tamo djeluje Hamas i pokušava izbjeći nevine žrtve.

Kao visoki predstavnik za vanjsku politiku, Borelj je zadužen za stvaranje zajedničkih stavova među članicama EU.