Vučić: Ohridski sporazum mogao bi biti uslov za prijem u EU :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Ohridski sporazum mogao bi biti uslov za prijem u EU


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane dio pregovaračkog poglavlja 35, a time i uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju.
 
Međutim, ističe da je jasno rekao šta ne može da prihvati. Aleksandar Vučić je, u intervjuu za nedjeljnik NIN, govorio o uslovima za prijem Srbije u Evropsku unije.

"Prvo da vidimo šta će da bude, jer oni ne mogu da prenebregnu nešto o čemu su sa mnom razgovarali. Posle svake njihove posete, posle samog Ohrida, izašao sam i jasno rekao šta je to što prihvatamo, a šta ne možemo da prihvatimo, jer je i moja usmena eksplicitna izjava stav države i preko njega ne može da se ide", rekao je Vučić.
Naglasio je da je i poslanicima u Skupštini Srbije rekao da ne dolazi u obzir prijem Kosova u Ujedinjene nacije, navodeći da je o tome obavijestio "Francuze, Nemce, Italijane, sve Evropljane".
"Svi sve znaju", naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da dvije zemlje "snažno guraju" da Ohridski sporazum postane dio pregovaračkog procesa.
"Nije moje da sada govorim koje dve zemlje to guraju snažno, nisam siguran da li i drugi to žele, pa ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećim izborima, Vučić je rekao da će lista Srpske napredne stranke ubjedljivo pobijediti 17. decembra i da "ostaje da se vidi" ko će biti premijer, prenosi RTS.

"Ljudi u SNS-u razmišljaju bar o dva predloga. Razmišljam i ja, ali nijedan od tih predloga za premijera za sada nije Ivica Dačić", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Naveo je da "ne može da se snalazi u kohabitaciji" i da će čestitati opoziciji ako bude pobijedila na izborima, te da će odmah reći da je spreman za razgovore o tome da li će se na predsjedničke izbore ići u maju ili septembru naredne godine.

Odgovarajući situaciji sa roditeljima dejce ubijene u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Vučić je poručio da je "u potpunosti na njihovoj strani".

"I ja sam za to da to bude memorijalni centar, da bude zauvek obeleženo. Primio sam sve njih, saslušao i drugu grupu roditelja, koji imaju dijametralno suprotne zahteve. Sve što smo mogli da uradimo, uradili smo. Gade mi se oni koji su na tome pravili političku kampanju. To više govori o njima, nego o nama", rekao je Vučić.
 
(Glas Srpske)