Gasovod Niš-Dimitrovgrad pušten u probni rad :: Semberija INFO ::

 

Gasovod Niš-Dimitrovgrad pušten u probni rad


Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ
  Izvor: Tanjug / RTRS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji obilježavanja početka rada gasnog interkonektora Srbija - Bugarska, vrijednog 94 milona evra.

Ovim povodom, Vučić je u Nišu ugostio predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsjednika Bugarske Rumena Radeva i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea. Ceremoniji prisustvuju i brojni ministari u Vladi Srbije.

Vučić je tokom obilaska gasne stanice u Trupalama rekao da odnosi dvije zemlje mogu da budu još bolji i da će biti riješeni svi preostali problemi.

Predsjednik Srbije je prethodno ukazao na značaj diverzifikacije u snabdevanju gasom.

- Sve je u diverzifikaciji, kao što je predsjednik Radev rekao. Ona će donijeti više alternativa u snabdijevanju obje zemlje i Srbije i Bugarske. To je za nas od izuzetnog značaja i donijeće veću sigurnost važnim mjestima u Srbiji, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Pirotu. Sada možemo da kupujemo na otvorenom tržištu gas iz šest ili sedam različitih LNG terminala uključujući i Aleksandropolis - rekao je Vučić.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdijevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 mjeseci. Ukupna dužina dvosmjernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

U Srbiji su izgrađene i četiri mjerno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama kod Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdijevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.