Podršku za potomstvo žele i u petoj deceniji :: Semberija INFO ::

 

Podršku za potomstvo žele i u petoj deceniji


Da bitku za potomstvo i dalje biju brojni parovi u Srpskoj pokazuju podaci da je tokom ove godine odobreno 480 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, a s obzirom na to da u brak ulaze sve stariji, upućeni smatraju da bi starosna granica za besplatan postupak trebalo da bude pomjerena na 45 godina života žene.

U Srpskoj od 2007. godine, od kada je Fond zdravstvenog osiguranja uveo uslugu finansiranja postupka vantjelesne oplodnje, do sada je rođeno više od 1.700 dječaka i djevojčica, a samo je trošak za te namjene u ovoj godini iznosio oko 2,7 miliona KM. U Fondu podsjećaju da samo jedna procedura koja podrazumijeva kompletnu dijagnostiku, terapiju i sam postupak košta oko 5.500 KM.

- U prošloj godini odobren je 591 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, a za procedure koje su obavljene u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi koja pruža ove usluge izdvojeno je oko 2,9 miliona KM - istakli su u Fondu.
Dodali su da Fond u cijelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti.

- Ženama od 41. do navršene 42. godine Fond finansira 50 odsto troškova, dok se ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete uz pomoć postupka vantjelesne oplodnje, u potpunosti refundiraju troškovi, u skladu sa našim cjenovnikom - kazali su u Fondu.  

Postupak vantjelesne oplodnje se radi u ugovorenoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, odnosno u “Mediko S”,  a ukoliko se procedura vantjelesne ne može sprovesti u ustanovi koja ima ugovor sa FZO RS, na njihov prijedlog parovi to mogu da urade u inostranstvu, nakon čega će im biti refundirani troškovi u skladu sa cjenovnikom.

Takođe, od ove godine, Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno u skladu sa Programom za obezbjeđivanje biomedicinske potpomognute oplodnje, omogućeno je da Fond može da refundira troškove parovima koji su nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje treći postupak, po svojoj želji, uradili u inostranstvu.
Predsjednica trebinjskog Udruženja “Bebe” Snežana Misita kazala je za “Glas Srpske” da su besplatni postupci vantjelesne oplodnje od životnog značaja parovima koji se liječe od steriliteta, ali da bi to trebalo omogućiti i starijima.

- Parovi, prvenstveno žene mnogo kasnije ulaze u brak nego što je to bilo prije 15-20 godina. U Udruženju imamo sve više parova koji su brak sklopili sa 40 godina i planiraju potomstvo. Oni nemaju besplatan postupak, ali imaju pravo na refundaciju ako pokušaj uspije - istakla je Misita, koja je poslije godina i godina borbe iz šestog pokušaja vantjelesne oplodnje konačno postala majka.

Put je dugačak i trnovit, ali je podrška mnogo veća nego ranije od institucija, udruženja, do parova koji prolaze kroz isto.

- Prije 11 godina kada sam uzela svoju djecu u ruke, osjećala sam se kao da su mi se svi snovi ispunili i da više nemam duboku tugu koja je dugo bila sa mnom - rekla je Misita.

Prema njenim riječima, dosta tu ima suza, plakanja, uspona, padova, velike nade i razočarenja”.

Embrioni

Pored finansiranja tri pokušaja vantjelesne oplodnje, Fond je još od 2017. godine među prvima u regionu uveo i čuvanje embriona na dvije godine. Finansiranje ove usluge mnogo znači parovima, jer zahvaljujući čuvanju embriona parovi, posebno žene, ne moraju ponovo da se izlažu hormonskoj terapiji, a sam postupak kraće traje.

- Ove godine Fond je počeo da finansira i novu uslugu zamrzavanje reproduktivnog materijala. To podrazumijeva zamrzavanja spermatozoida, zamrzavanja i čuvanja tkiva testisa, odmrzavanja spermatozoida ili tkiva testisa, zamrzavanja i čuvanja do deset jajnih ćelija na period od pet godina - istakli su Fondu.

(Glas Srpske)