Srpska dobija registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija :: Semberija INFO ::

 

Srpska dobija registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija


Foto: Pixabay
- Korak ka lakšem liječenju, odnosno tipizaciji i transplantaciji matičnih ćelija uskoro bi trebalo da bude načinjen u Republici Srpskoj, što će biti od velikog značaja pacijentima kojima su potrebne matične ćelije.

Naime, cilj ovogodišnje akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" je upravo uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, a prema riječima Sandre Hotić, predsjednice Udruženja hematologa Republike Srpske, ova akcija je značajna u transplantacijskoj medicini, posebno za hematološke pacijente i sve oboljele pacijente kojima su potrebne matične ćelije.

"Osnivanjem registra u Republici Srpskoj svi potencijalni ljudi koji žele da budu dobrovoljni davaoci mogu da urade HLA tipizaciju i na taj način da postanu dio svjetske mreže koja broji od 30 do 40 miliona ljudi", istakla je Hotićeva za "Nezavisne novine".

Kako objašnjava, do sada građani Srpske nisu mogli da bez problema urade sasvim jednostavnu HLA tipizaciju, a najviše pacijenata se transplantira u Beogradu.

"To je poseban značaj za pacijente koji se liječe matičnim ćelijama, a nije mali broj takvih pacijenata. To su brojna oboljenja u hematologiji kod kojih se mora uraditi transplantacija matičnim ćelijama i tako da su naši pacijenti koji se transplantiraju na taj način oštećeni za potencijalne dobrovoljne davaoce, odnosno za dobijanje matičnih ćelija davalaca iz regiona iz kojih potiču, jer tu ipak postoji najveća vjerovatnoća za najbolju podudarnost", ističe ona.

Prema njenim riječima, uspostavljanje registra i osnivanje laboratorije ubrzaće i uvođenje samog procesa transplantacije matičnim ćelijama u Republici Srpskoj, a za šta su se i stvorili uslovi.

Kako objašnjava Hotićeva, liječenje matičnim ćelijama nije zastupljeno samo u hematologiji, već i u drugim granama medicine i nemalignim oboljenjima.

"Što se tiče hematologije, najčešći pacijenti koje mi šaljemo na transplantaciju su pacijenti oboljeli od akutnih leukemija i to najčešće onih kod kojih nije uspjelo liječenje konvencionalnom terapijom, limfomi, multipla mijelom i tako dalje", navodi ona za "Nezavisne novine".

Inače, ove godine humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" se održava po 14. put, a donatorsko veče biće održano 28. decembra s početkom od 19.30.

Takođe, povodom akcije otvoren je i humanitarni broj 1411, a pozivom na njega građani mogu dati svoju podršku akciji donirajući jednu marku.

Pored toga, za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena broj: 571-010-00002700-15 kod BPŠ a.d. Banja Luka i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 (partija: 0070400000067) otvoren kod BPŠ a.d. Banja Luka.

(Nezavisne)