Odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku :: Semberija INFO ::

 

Odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku


Фото - Фена

Izvor: BHRT (J.K.)

Odgođen je za danas najavljeni glavni pretres u procesu koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću sudi se zbog sumnje da su počinili krivično djelo "Neizvršavanje odluka visokog predstavnika".

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika RS podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio. 

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjaluci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Kristijan Šmit donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

U optužnici protiv Dodika i Lukića se navodi da je Dodik potpisao ukaze, "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH  obavezujuće".

Uoči početka suđenja, pred Sudom Bosne i Hercegovine okupio se veći broj Dodikovih pristalica, ali i zvaničnika SNSD-a.