Tužilaštvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića :: Semberija INFO ::

 

Tužilaštvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića


Izvor: Fena (S. T.) / BHRT

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je državnom sudu pismeno zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora za predsjednika tog suda Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja u vezi sa nezakonitim prisluškivanjem.

"Upućen je prijedlog pritvora za dvije osobe", kratko su za Detektor potvrdili iz Tužilaštva BiH.

Nakon ovog zahtjeva, Sud BiH bi trebao zakazati ročište za iznošenje ovog prijedloga.

Ranije danas, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH privremeno je udaljila Debeveca od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH, protiv kojeg je u toku istraga zbog nezakonitog prisluškivanja.

Iz VSTV-a su naveli da se Komisija prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, odnosno da se Debevec sumnjiči za koruptivna i djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

"Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cjelosti. Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog", navodi se u saopštenju.

Debevec je 18. decembra 2023. godine, zajedno sa Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšen zbog zloupotrebe položaja, povezane s drugim krivičnim djelima.

Nakon njih, uhapšena je i advokatica Vasvija Vidović zbog sprečavanja dokazivanja.