EU dodijelila 70 miliona evra BiH :: Semberija INFO ::

 

EU dodijelila 70 miliona evra BiH


Фото - РТРС

  Izvor: RTRS

Podrška uključuje 50 miliona evra za oko 190.000 ugroženih domaćinstava i 20 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u oko 4.000 domaćinstava i oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća, saopšteno je iz Delegacije EU.

U okviru Paketa energetske podrške za BiH, Kancelarija EU u BiH je pokrenula medijsku kampanju "Povezani kroz dobro", koja će trajati do kraja februara.

Kampanja će uključivati promociju posredstvom elektronskih medija i društvenih mreža, onlajn medija i bilborda oglašavanja širom BiH, kao i informativne sesije na kojima će javnost moći da sazna više o prilikama za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima koje nudi Paket energetske podrške EU.

EU kontinuirano finansira milionske projekte u BiH na osnovu dogovora i potreba koje su iskazale vlasti u BiH.

U okviru Paketa energetske podrške, nadležne vlasti BiH prvi put dobijaju direktnu budžetsku podršku kako bi sredstava usmjerili ka građanima. Raspodjela sredstava je u toku, a nadležne vlasti su odgovorne da obezbijede da korisnici dobiju namijenjena sredstva do aprila, navodi se u saopštenju.

Način na koji BiH bude upravljala sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za direktnu podršku institucijama BiH u budućnosti.

U okviru podrške ugroženim domaćinstvima, u Republici Srpskoj je isplaćena bespovratna EU pomoć za ublažavanje negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize u BiH. Oko 67.000 ugroženih domaćinstava je već dobilo sredstva koja je obezbijedila EU.

U Federaciji BiH, federalno Ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je 23. oktobra javni poziv za dodjelu EU pomoći ugroženim domaćinstvima.

Procjenjuje se da će oko 109.000 ugroženih domaćinstava dobiti EU sredstva, a u Brčko distriktu Vlada je donijela odluku na osnovu koje je oko 12.500 ugroženih domaćinstava dobilo EU sredstva.

U okviru podrške za poboljšanje energetske efikasnosti, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske je 18. decembra raspisao javni poziv za dodjelu sredstava namijenjenih sprovođenju mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu.

Fond za zaštitu okoline Federacije BiH objavio je 3. novembra 2023. godine javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava EU građanima, a Vlada Brčko distrikta je 25. oktobra raspisala javne pozive za dodjelu sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti.