Njemačka: Postignut dogovor oko reforme zakona o strancima :: Semberija INFO ::

 

Njemačka: Postignut dogovor oko reforme zakona o strancima


Izvor: Hina (I. C.) / BHRT

Stranke njemačke vlade postigle su u srijedu dogovor oko spornih pitanja reforme zakona o strancima koja se odnose na sticanje njemačkog državljanstva te protjerivanje stranaca bez prava boravka u Nemačkoj.

"Savremenim zakonom o državljanstvu konačno priznajemo svakodnevicu u Njemačkoj i osobama koje duže vrijeme žive u Njemačkoj dajemo perspektivu", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba stranke Zeleni Konstantin von Noc nakon redovnog sastanka vlade u srijedu. Dužina boravka nakon koje stranci s regularnim prebivalištem u Njemačkoj mogu zatražiti njemačko državljanstvo je skraćena sa osam na pet godina.

Stranci koji pokazuju značajne rezultate u procesu integracije bi njemački pasoš mogli zatražiti već nakon tri godine. Preduslov za sticanje državljanstva je da za sebe i svoju porodicu mogu izdržavati sami tj. da ne žive od državne pomoći. Istodobno se pooštrava odnos prema osobama koje bi trebale iz Njemačke biti protjerane zbog nedostatka razloga za boravak. Tako će pritvor za one koji trebaju biti protjerani biti produžen s deset na 28 dana.

Tome su se najviše protivili predstavnici stranke Zeleni koji posebno pritvor, za one koji trebaju biti protjerani, smatraju spornim. Protjerivanje će takođe biti olakšano za krijumčare ljudi kao i za pripadnike kriminalnih bandi. Predstavnici vladinih stranaka SPD (socijaldemokrata), FDP-a (liberala) i Zelenih su prilikom predstavljanja nacrta zakona najavili da bi zakon mogao biti prihvaćen u Bundestagu na početku sljedeće godine. Predstavnici demokršćanske opozicije kao i zastupnici desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) žestoko su kritikovali novi zakon o državljanstvu.

"Ovo turbo sticanje njemačkog državljanstva će zemlji nanijeti veliku štetu. Tri ili pet godina je prekratko vrijeme da bi se vidjelo je li neko integrisan u njemačko društvo ili ne", rekao je Aleksander Trom, unutrašnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU. On je takođe kritikovao i stavku zakona koja će omogućiti i dvojno državljanstvo. Jedan od centralnih ciljeva koalicijske vlade Olafa Šolca je reformisanje zakona o strancima koje bi, između ostalog, trebalo podstaći i useljavanje kvalifikovanih radnika.