Praznične dane prate višesatna čekanja na graničnim prelazima, putnici ogorčeni :: Semberija INFO ::

 

Praznične dane prate višesatna čekanja na graničnim prelazima, putnici ogorčeni


Izvor: BHRT/Armin Pašić 

Praznične dane, tradicionalno, prate i višesatna čekanja na graničnim prelazima. Mnogo je onih koji se žale na zastoje i komplikovane procedure, a sve je to izraženo naročito vikendima, kada se na ulazak u Bosnu i Hercegovinu čeka i do nekoliko sati.

Kilometarske kolone, umorni putnici i nestrpljivi vozači. Slike su koje se uoči praznika bilježe na većini graničnih prijelaza. Izuzetak nije ni Maljevac kod Velike Kladuše gdje se na ulazak u Bosnu i Hercegovinu čeka i do nekoliko sati. Putnici, uglavnom, ogorčeni. 

"Putujem iz Slovenije sa družinom. Dva sata čekamo. Žedni i gladni. Djeca nemaju šta jesti. Vidite i sami stanje kakvo je. Da više otvore prolaza, bilo bi bolje, uvijek je ovako kod nas. Nekad se čeka i po dva-tri sata. Danas nedjelja, malo je kraće, ali opet čekati dva sata nije malo", kaže jedan od putnika. 

Velike kolone na graničnim prijelazima uobičajene su za praznično doba godine zbog čega su policijski službenici bili pripremljeni na ovakav scenarij. Glavni talas, kažu, prošao je tokom noći kada su kolone bile i duže. Isto očekuju i kada se dijaspora bude vraćala.

"Mi očekujemo, kao i obično, oko Nove godine da će biti dosta pojačan intenzitet saobraćaja prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a tamo nekad poslije će biti obrnuto i saobraćaj će biti pojačan na izlazu iz naše zemlje", ističe Safet Badnja, šef smjene u Jedinici GP Gradiška.

Pomoć u cijeloj situaciju pružaju i oni koji žive u mjestu Maljevac neposredno kod graničnog prijelaza.

"Ljudi pet-šest sati čekaju u koloni, tu su djeca koja su nervozna. Pomažemo na razne načine, ljudima dijelimo vodu, malo kroz priču ih pokušavamo oraspoložiti", priča Osman Bašić, mještanin Maljevca.

Duge kolone se, osim na Maljevcu, bilježe još na graničnim prijelazima Gradina i Gradiška. Uprkos negodovanju, mnogi putnici, svjesni da će čekati, gužve počinju planski računati u organizaciju puta.

Iz hrvatske policije kažu kako je bilo i onih koji su pokušali nepropisno preticati kolonu te tako što prije preći granicu, međutim to se nije isplatilo. Osim što su platili kaznu u iznosu od 390 eura, također im je oduzeta vozačka i vraćeni su na začelje kolone.