Državljanin BiH osuđen za prevaru tešku 1,1 milion evra :: Semberija INFO ::

 

Državljanin BiH osuđen za prevaru tešku 1,1 milion evra


Foto: Pixnio
Regionalni sud Baden-Badena osudio je državljanina Bosne i Hercegovine (41) na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci, uslovno tri godine, zbog prevare više poslovnih subjekata, a od čega je zaradio 1,1 miliona evra.

Kako stoji u presudi, osuđeni će socjalnim ustanovama Baden-Badena uplatiti 15.000 evra.  

Naime, on se teretio da je prevario vlasnike malih i srednjih preduzeća navodeći ih da povjeruju da su registrovani u onlajn poslovnom imeniku. Takođe, njegov kol centar ih je objavijestio da zbog sprovođenja ispitivanja javnog mnjenja, te kompanije moraju da uplate nekoliko stotina evra. Međutim, u stvarnosti, ništa od toga nije postojalo: ni poslovni imenik, niti bilo kakvo istraživanje. 

Njegovi operateri bi uslovili vlasnike preduzeža da, ukoliko ne žele da plate, da mogu da očekuje poziv agencije za naplatu dugova. Na ovaj način osuđeni je, kako se navodi, nezakonito stekao 1,1 milion evra.

"Moram priznati da ste dobro smislili ovu prevaru", rekao je sudija Volfgang Fišer kada je saopštavao svoju presudu, obraćajući se direktno optuženom, koji je priznao neke od optužbi. 

Inače, neposredno prije izricanja presude, njegovi advokati su sa tužiocima pokušali da postignu nagodbu. Naime, tužioci su ponudoli da u slučaju priznanja, može očekivati uslovnu kaznu. 

Na kraju je ovaj 41-godišnjak konačno pristao na nagodbu i priznao navode koji se odnose na period između 2018. i 2020. godine, ukupno 1.035 slučajeva.

Inače, tokom izricanja presude, sudija Fišer je rekao da, iako optuženi nije bio taj koji je lično kontaktirao klijente tj. oštećene strane, ali, kao jedan od najbitnijih ljudi tog kol centra, morao je znati šta se dešava u njegovom okruženju. Inače, jedna od olakšavajućih okolnosti bila je ta što optuženi nije imao krivični dosije, niti  je bio krivično gonjen ili osuđivan.

(Nezavisne)