Poznato kada se u Srbiji uvodi zabrana pušenja na javnim mjestima :: Semberija INFO ::

 

Poznato kada se u Srbiji uvodi zabrana pušenja na javnim mjestima


FOTO: Pixnio
Ministar zdravlja Srbije, Danica Grujičić najavila je da će Zakon kojim se potpuno zabranjuje pušenje na javnim mjestima - kafićima, restoranima, barovima, stadionima, autobuskim stanicama biti uveden tokom 2024. godine.

"Spreman je, prošao je Ministarstvo zdravlja i otišao je na usaglašavanje u ostala ministarstva", rekla je.

Ministarstvo zdravlja proslijedilo je prijedlog ostalim ministarstvima na usaglašavanje i na tome se stalo. Procedura nalaže da tek nakon što dobije saglasnost ostalih resora kreće javna rasprava, zatim dokument usvaja Vlada Srbije i na kraju parlament.

Grujičićeva je prvo najavljivala da će zakon biti usvojen do kraja ove godine, a zatim je rok pomjeren za narednu godinu. Ovo nije prvi put da se predlaže potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima.

Tu odredbu imao je i prijedlog zakona 2009. godine. Međutim, kada je zakon došao u parlament na usvajanje, uslijedile su izmjene kroz amandmane tako da je 2010. godine stupio na snagu Zakon iz koga su bili izuzeti ugostiteljski objekti. Kafići i restorani uveli su samo pušački i nepušački dio za goste.

U većini zemalja Evrope zabranjeno je pušenje u javnom prostoru, a pojedine zemlje su išle i dalje od toga - ne može se pušiti ni bilo gdje na otvorenom.

Ministar zdravlja profesor Danica Grujičić nedavno je rekla da je od "životne važnosti" usvajanje izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim se zabranjuje pušenje u kafićima i restoranima.

"S obzirom na to da je 95 odsto pacijenata koji se leče od karcinoma pluća pušači ili su bili pušači, jasno je koliko nikotin loše utiče na pluća. Tu su i hronične plućne bolesti iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. Dokazan je uticaj na krvne sudove, naročito donjih ekstremiteta- nogu, na koronarne krvne sudove srca", navela je Grujičić.

Ona je dodala da postoji podrška javnosti za usvajanje zakona kojim se zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, da su istraživanja pokazala da je 75 odsto stanovništva podržava takvo zakonsko rješenje.

"Sledeće godine očekujem da će biti usvojen zakon. Spreman je, prošao je Ministarstvo zdravlja, otišao je na usaglašavanje u ostala ministarstva, jer zakonodavstvo mora da se uklopi sa ostalim zakonima", rekla je Grujičić, prenosi "b92".

(B92)