Svet se sprema za novu 2024. :: Semberija INFO ::

 

Svet se sprema za novu 2024.


Фото - Бета / АП
Izvor: Beta / Politika

​Gomile slavljenika počele su da se opraštaju od turbulentne 2023. godine, najtoplije zabeležene godine, obeležene usponom veštačke inteligencije, klimatskom krizom i krvavim ratovima u Gazi i Ukrajini.

Svetska populacija, koja sada premašuje osam milijardi, priprema se za početak Nove godine, u nadi da će biti zaustavljeni visoki troškovi života, ali i globalni sukobi.

U Sidneju, samoproglašenoj „svetskoj prestonici za novogodišnju noć”, više od milion veselih građana okupilo se u luci. U tom gradu su u ponoć osvetljeni spomenici i druge znamenitosti uz veliki vatromet.

Vatrometi su u ponoć po lokalnom vremenu pokrili nebo Oklanda, Hongkonga, Bangkoka i Manile.

Na jugu Francuske gde još nije došla 2024. godine, ljudi plešu na obali Mediterana, dok na ulicama Soluna miriše roštilj uz ples veselih građana.

Tokom proteklih 12 meseci, svet je doživeo neviđeno širenje alata veštačke inteligencije i prvu transplantaciju celog oka.

Indija je postala najmnogoljudnija zemlja na svetu, preuzevši titulu od Kine. Godina 2023. je takođe bila najtoplija godina otkako su 1880. godine počeli da se beleže podaci, sa nizom klimatskih katastrofa koje su pogodile planetu, od Pakistana do basena Amazona.

Ali iznad svega, 2023. će biti obeležena napadom Hamasa na izraelsko tlo 7. oktobra, i nemilosrdnim odmazdom Izraela.

UN procenjuju da je gotovo dva miliona stanovnika Gaze raseljeno od početka opsade koju je uveo Izrael, ili oko 85 odsto stanovništva.

U Ukrajini, gde se ruska invazija približava drugoj godišnjici, prkos i nada dominiraju uprkos novom ruskom napadu.
„Pobeda! Čekamo je i verujemo da će Ukrajina pobediti”, rekla je jedna Ukrajinka dok sirene najavljuju vazdušni napad na Kijev.

Neki u Rusiji  umorni su od sukoba.

„U novoj godini bih volela da se rat završi, da dođe novi predsednik i da se vratimo normalnom životu”, rekla je jedna Moskovljanka.

Ali je sam Putin u novogodišnjem govoru obećao da Rusija „nikada neće odustati” od rata u Ukrajini, i hvalio je vojnike na frontu.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja danas se molio za žrtve sukoba širom sveta, za Ukrajince, Palestince, Sudance i Rohindže u Mjanmaru.