Više novca za bolnice i lijekove :: Semberija INFO ::

 

Više novca za bolnice i lijekove


FOTO: Ilustracija
Budžet Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za ovu godinu iznosi 1,116 milijardi maraka, a najviše novca, oko 475,2 miliona maraka, biće izdvojeno za bolnice što je za 19 miliona KM više u odnosu na lani.

Pokazao je to finansijski plan Fonda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu, a prema kojem su ukupni i prihodi i rashodi uvećani u odnosu na rebalans budžeta za 2023. godinu.

Oko 80 odsto ukupnog budžeta fonda biće i ove godine izdvojeno za finansiranje zdravstvene zaštite, a najveći dio tih sredstava, pored bolnica, pripašće domovima zdravlja i to 185 miliona KM, što je povećanje za 5,5 miliona KM u odnosu na lani. Takođe, veći iznos planiran je i za lijekove na recept i to ukupno 68,2 miliona KM, odnosno za 3,2 miliona KM više nego što je bilo prošle godine.

- Praksa da se iz godine u godinu povećavaju izdvajanja za zdravstvenu zaštitu građana je nastavljena. Samo u posljednje tri godine ta izdvajanja su povećana za 250 miliona KM, ali da bi taj kontinuitet bio nastavljen neophodni su i dodatni izvori finansiranja zdravstvenog sistema - istakli su u Fondu, čiji su najznačajniji izvori prihoda doprinosi za zdravstveno osiguranje i to od kategorije zaposlenih.

Iz Fonda su podsjetili da je stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjena početkom 2022. godine te da za penzionere iznosi svega jedan odsto, dok se za veliki broj radnika doprinosi uopšte i ne plaćaju. Uz to, dodali su, BiH nema dodatne izvore finansiranja, poput drugih zemalja.

S druge strane, Fond se suočava sa, kako kažu, gotovo svakodnevnim zahtjevima za uvođenjem novih prava, novih usluga, terapija i slično.

- S obzirom na sve okolnosti, veliki je uspjeh to što je Fond i lani uspio da održi ne samo finansijsku stabilnost, već i da uvede i nova prava iz zdravstvenog osiguranja za osiguranike, čime je dodatno unaprijeđen kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite - kazali su u Fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak kazao je za “Glas Srpske” da će domovima zdravlja više novca u ovoj godini mnogo značiti.

- Svake godine tražimo više novca kako bismo poboljšali i unaprijedili kvalitet usluga. Međutim, dosadašnje povećanje nije dovoljno kako bi dosegli projektovani procenat koji nam obezbjeđuje funkcionalnost primarne zdravstvene zaštite i postigli strateške ciljeve koje smo definisali prije dvadesetak godina - kazao je Kuprešak i dodao da što se tiče lijekova budžet nikad nije dovoljan.

Veća izdvajanja dobro će doći i bolnicama čiji su troškovi povećani u protekloj godini.

Predsjednik Aktiva direktora bolnica Ivan Popović kazao je da su cijene sanitetskog materijala i lijekova otišle u nebo.

- Imajući u vidu poskupljenja na globalnom nivou i rast broja pacijenata u Srpskoj, povećanje od 19 miliona maraka bolnice neće značajno osjetiti - kazao je Popović.

Ugovori

Ivan Popović kazao je da je Fond zdravstvenog osiguranja, kad je riječ o ugovorima, lani bio veoma korentan te da će, ako je suditi prema trenutnim najavama i ove godine raditi po istom principu, a to znači da će izdvojiti onoliko novca koliko je pacijenata liječeno.

- Do prije dvije godine zdravstvena ustanova je sa Fondom imala ugovoren iznos. U slučaju probijanja iznosa onda se išlo na arbitražu, gdje je Fond prihvatao dio troškova prekoračenja, otprilike od 20 do 30 odsto. Sada je to drugačije jer Fond snosi troškove za sve pacijente - kazao je Popović

(Glas Srpske)