Izrael nastavlja sa udarima, raste strah od širenja sukoba :: Semberija INFO ::

 

Izrael nastavlja sa udarima, raste strah od širenja sukoba


Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 89. dan. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim dijelovima Gaze, djeluje s kopna, mora i iz vazduha. Najžešće borbe vode se u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze.

Šef izraelske obavještajne agencije David Barnea je poručio da je svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao sebi smrtnu presudu. Lider Hezbolaha Hasan Nasrala preti "borbom bez granica" ukoliko Izrael napadne Liban.

Njemačka upozorila državljane da ne putuju u Liban: Ne isključuje se širenje sukoba

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje državljane da ne putuju u Liban i da brzo napuste tu zemlju.

Kako je Ministarstvo objavilo na sajtu, ne može se isključiti dalje pogoršanje situacije i širenje sukoba, posebno imajući u vidu ubistvo jednog od lidera Hamasa Saleha al Arurija u području Bejruta.

Iz ministarstva napominju da se upozorenje posebno odnosi na južne dijelove Libana, uključujući južne urbane oblasti Bejruta.

Stejt department: SAD "ne vide genocidna djela" u Gazi

SAD nisu primjetile djela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahtjeva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

"To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva djela koja predstavljaju genocid", rekao je Miler.

Potparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da procijeni da li su ratni ili zločini protiv čovječnosti počinjeni u palestinskoj enklavi.

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili djelimično.

Članovi SB UN su, tokom prvog zvaničnog sastanka SB UN u 2024. godini, zatražili da Huti oslobode "Galaksi lider" i njegovu posadu,  japanski teretni brod koji se dovodi u vezu sa jednom izraelskom kompanijom, a koji je zaplijenjen 19. novembra.

Predstavnik SAD u UN Kris Lu rekao je da Vašington vjeruje da je situacija dostigla "tačku preokreta".
"Ovi napadi imaju ozbiljne implikacije po pomorsku bezbjednost, međunarodno pomorstvo i trgovinu, i podrivaju krhku humanitarnu situaciju u Jemenu", naveo je Lu dodajući da napadi prijete da ugroze isporuku pomoći.

Ambasador Japana u UN Kazujuki Jamacaki rekao je da SB UN ne bi trebalo da dozvoli da se nastave napadi.
Izrael je u pripravnosti i očekuje odgovor na ubistvo Saleha El Arurija u Libanu, odnosno - mogući napad raketama dugog dometa na svoju teritoriju.

S druge strane, lider Hezbolaha Hasan Nasrala odao je počast ubijenom zamjeniku lidera Hamasa Salehu el Aruriju i poručio da njegovo ubistvo neće proći nekažnjeno. Zaprijetio je "borbom bez granica" ukoliko Izrael napadne Liban, prenosi RTS.

Istovremeno se širom Pojasa Gaze odvijaju udari IDF-a. Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim dijelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha. Najžešće borbe vode se u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze.
Šef izraelske obavještajne agencije Mosad poručuje da je svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao sebi smrtnu presudu.

Reagovao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i poručio da međunarodna zajednica mora da nametne rješenje za sukob Izraela i Hamasa, jer strane u ratu nisu u stanju da se dogovore.

Oglasila se Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i upozorila na širenje bolesti u Gazi. U međuvremenu se oglasio i egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi koji je poručio da je prioritet obezbjeđivanje primirja u Gazi.

(Glas Srpske)