Dan Republike Srpske: Svečani defile u Banjaluci, vatromet širom RS i u Beogradu :: Semberija INFO ::

 

Dan Republike Srpske: Svečani defile u Banjaluci, vatromet širom RS i u Beogradu


Foto: Tanjug

Program obeležavanja Dana Republike biće nastavljen danas u 10 časova polaganjem venaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu

Pod sloganom "Simbol slobode" danas se nastavlja program obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.
Obeležavanje Dana Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca, odavanjem pošte palim borcima i svečanom akademijom u Banjaluci.

Program obeležavanja Dana Republike biće nastavljen danas u 10 časova polaganjem venaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu.

Uručivanje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima predviđeno je u 12 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Sednica Senata Republike Srpske biće održana u Palati Republike u 14 časova, a centralni događaj - svečani defile - biće održan na Trgu Krajina u 17 časova.

Nakon defilea u 19 sati biće održan koncert na centralnom banjalučkom Trgu Krajine, na kojem će nastupiti regionalne zvezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20 časova biće odigrana predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra) iz Sankt Peterburga.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet danas u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, a povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu biće završena do sada najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske, potvrđeno je za RTRS iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je na taj dan 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda, prenosi Srna.

(Telegraf.rs)