Sarkofag cara Dušana ponovo na svom mestu :: Semberija INFO ::

 

Sarkofag cara Dušana ponovo na svom mestu


Izvor: Politika

Sarkofag sa moštima cara Dušana koji je zbog radova u Crkvi Svetog apostola i evangeliste Marka zbog bezbednosti bio sklonjen u riznicu ponovo je vraćen na svoje mesto. U međuvremenu je sarkofag izrađen od bakra restauriran, a radove su izveli stručnjaci Akademije za konzervaciju i restauraciju Srpske pravoslavne crkve.

– Car Dušan se po starom kalendaru upokojio 20. decembra 1355. godine, a mi smo kivot vratili 2. januara po novom kalendaru, tako da se taj datum poklapa sa njegovom godišnjicom smrti. Posle vraćanja sarkofaga na postament održan je i parastos – rekao je arhimandrit Nektarije, starešina Crkve Svetog Marka.

Sarkofag sa moštima cara Dušana Silnog u Crkvi Svetog Marka nalazi se od maja 1968. Smešten je u južnom delu glavnog broda.

Ostatke cara Dušana 1927. godine pronašao je prota i profesor Radoslav Grujić na mestu gde je bila Dušanova zadužbina – manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Prizrenu. Nalazili su se ispod sarkofaga od beličastog mermera na kome je bila isklesana figura cara sa mačem na grudima. Pošto je grobnica bila delimično uništena, prota je sakupio zemne ostatke cara i preneo ih u Skoplje, a zatim ih je 1941. godine, kada je počeo Drugi svetski rat, predao Patrijaršiji u Beogradu. Tu su strogo čuvani do 1968. godine, odakle su uz pratnju oko 6.000 vernika i sveštenstva preneseni u Crkvu Svetog Marka.