Brnabić sa poljoprivrednicima: Sastanci se nastavljaju i u narednom periodu :: Semberija INFO ::

 

Brnabić sa poljoprivrednicima: Sastanci se nastavljaju i u narednom periodu


Izvor: Beta (S.M.) / BHRT

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicma poljoprivrednika, a dogovoreno je da će se sastanci u istom formatu nastaviti i u narednom periodu.

Brnabić je, kako je navela Vlada Srbije u saopštenju, istakla da su i poljoprivrednici i država na zajedničkom zadatku, a to je da u najvećoj mogućoj mjeri pojednostave sistem prijave za subvencije sa jedne strane, uz strogu kontrolu korištenja tih subvencija sa druge strane.

Na sastanku je bilo riječi o načinu prijavljivanja parcela na platformi e-Agrar, posebno o prijavljivanju zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije, s obzirom na to da je ta tema pokrenuta na prethodnom sastanku Brnabić i poljoprivrednika krajem prethodne godine.

Tokom sastanka, sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja pređeni su detaljno svi koraci procesa - od prijave za subvenciju, pa sve do same isplate, dodaje se u saopštenju.

Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi prijedlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade i biti spreman za dalje procedure, tačnije izmjene i dopune zakona koje su neophodne.

Vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, kako su dodali iz Vlade Srbije, bit će u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima, kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji su jesenas protestovali blokadom puteva, nedavno su tražili sastanak sa premijerkom Srbije jer imaju problem oko upisa parcela koje su zakupili u e-Agrar, a vlasnici sa njima nisu sklopili ugovor, kao i zbog toga što su protiv formiranja Privredne komore poljoprivrednika.