Bivši šef „Gugla“ razvija tajni vojni projekat :: Semberija INFO ::

 

Bivši šef „Gugla“ razvija tajni vojni projekat


Izvor: Glas Srpske

​VAŠINGTON - Bivši izvršni direktor "Gugla" Erik Šmit razvija tajni projekat nevidljivog vojnog drona, potvrdili su za "Forbs" izvori upoznati sa projektom.

Izvori navode da na ovom vojnom projektu radi tek "šačica ljudi", a Šmit ga je uspio sačuvati u tajnosti zbog njegove osjetljive geopolitičke prirode.

"Ovim se želi dati američka alternativa kineskim dronovima, a u sklopu projekta razviće se sistemi bespilotnih letjelica za isključivo korištenje na ratištima", kažu dva izvora za "Forbs".

Na ovaj projekat su, prema tvrdnjama izvora, uticali Šmitove nedavne posjete Ukrajini, gđe je milijarder tokom proteklih godinu dana ostvario kontakte sa vladinim zvaničnicima i vojnim liderima.

Izvori kažu da je u projekt uključen i Sebastijan Trun, suosnivač Guglove laboratorije "Gugl Iks", piše "Forbs".

forbes nije uspio saznati tko, osim Thruna, pomaže u ovom tajnom projektu, kada je on započeo i je li Schmidt jedini koji ga podržava.

Nejasno je da li je za potrebe projekta osnovana kompanija, a Šmit i Trun su odbili da komentarišu.

Šmit je u nekoliko navrata govorio o načinu na koji dronovi mijenjaju rat u Ukrajini.

"Budućnost rata odrediće dronovi koji će ga i voditi", napisao je Šmit ranije u kolumni za "Vol strit džurnal", nakon što se u julu vratio iz Kijeva.

"Vašington post" istog je mjeseca prenio da je Šmit, zajedno sa drugim investitorima, obećao 10 miliona dolara ukrajinskom startap akceleratoru De Tri koji se fokusira na vojnu tehnologiju.

Otkad je 2017. godine napustio poziciju u "Guglu", Šmit je mnogo vremena i novca posvetio spajanju interesa Silicijumske doline i Pentagona putem različitih savjetničkih odbora, tink-tankova i širokog portfelja startapova.

U Vašingtonu je pozivao vojne agencije da ubrzaju investicije u tehnologiju, pogotovo vještačku inteligenciju koja će, kako vjeruje, igrati ključnu ulogu u pitanjima nacionalne bezbjednosti i odnosa sa Kinom.

Šmit je ranije bio predsjednik Odbora za inovaciju američkog Ministarstva odbrane, kao i povjerenik Komisije za nacionalnu bezbjednost o vještačkoj inteligenciji.