Počelo testiranje IZIS-a :: Semberija INFO ::

 

Počelo testiranje IZIS-a


Електронска здравствена картица (Фото: ФЗО)
Izvor: Glas Srpske

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, danas je počelo testiranje IZIS-a, odnosno završne provjere prije puštanja u funkciju sistema, dok istovremeno zdravstvene ustanove u skladu sa preporukama i dalje sprovode bezbjednosne mjere, saopšteno je iz Fonda.

Za sada je šest domova zdravlja i to Čelinac, Šamac, Višegrad, Kalinovik, Han Pijesak i Nevesinje obavijestilo Fond da su sproveli sve potrebne sigurnosne mjere, te je planirano da ovi domovi zdravlja budu među prvima u kojima će početi rad u IZIS-u.

- Prema tome, po okončanju testiranja, kao što smo ranije informisali javnost, u cilju kontrolisanog oporavka sistema postepeno će se IZIS puštati u funkciju i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke - ističe se u saopštenju.

Takođe, Fond je svim zdravstvenim ustanovama dostavio nove korisničke naloge, kojih je više od 10.000 i bez kojih nije moguć pristup IZIS-u.

- Napominjemo da je Fond, pored ranije datih preporuka, svim ustanovama koje rade u aplikaciji IZIS dostavio i nove mjere politike bezbjednosti IZIS-a, kako bi se dodatno unaprijedila bezbjednost, jer je zaštita osjetljivih zdravstvenih informacija i ličnih podataka pacijenata naš primarni cilj. Naime, zbog nedavnog hakerskog napada, kao i u cilju zaštite podataka naših pacijenata, neophodno je dodatno unaprijediti i pojačati mjere politike bezbjednosti u cjelokupnom zdravstvenom sistemu - navodi se u saopštenju.