Gdje su zapeli pregovori farmera i njemačkih vlasti :: Semberija INFO ::

 

Gdje su zapeli pregovori farmera i njemačkih vlasti


Foto: Tanjug
Kada se Kristijan Lindner, njemački ministar finansija, popeo na binu ispred Brandenburške kapije u Berlinu, suočio se sa ledenim vjetrom koji mu duva u lice, piše Deutsche Welle povodom protesta njemačkih farmera.

Dodaje da mu je 10.000 poljoprivrednika, ali i učesnika protesta iz drugih privrednih sektora iz čitave Njemačke bijesno skandiralo "Gubi se" i da se Lindnerov govor utopio u moru zvižduka.

Uzalud im je Lindner govorio da i on dolazi sa sela, svi njegovi pokušaji da probudi saosjećanje ostali su bezuspješni, a na kraju je morao da se umiješa i Joahim Rukvid, predsjednik Udruženja njemačkih poljoprivrednika, koji je rekao da bi Lindnera trebalo barem saslušati i da "zaslužuje poštovanje".

Scene ispred Brandenburške kapije teško da su mogle biti sa više simbolike, navodi Deutsche Welle i ukazuje da je atmosfera bila ledena i da su pokušaji da to bude nešto kao dijalog - propali.

Lindner je branio plan o smanjenju subvencija za dizel, rekavši da i poljoprivrednici moraju da daju svoj doprinos neophodnoj štednji, a zauzvrat im je ponudio smanjenje birokratije i više preduzetničke slobode.

Čini se da farmerima to nije bilo dovoljno, ukazuje Deutsche Welle. U isto vrijeme, u Bundestagu su se sastali šefova poslaničkih grupa vladajućih stranaka (SPD, Zeleni i FDP) i predstavnici poljoprivrednika.
Tamo je bilo mirnije, iako suštinski podjednako teško jer je i tu kao ključno pitanje dnevnog reda bilo najavljeno smanjenje subvencija za poljoprivrednike, posebno onih za dizel gorivo.

Poljoprivrednici su tražili da vladajuća koalicija u potpunosti odustane od planiranog postepenog ukidanja subvencija.

Šefovi poslaničkih grupa to su odbacili, ali su obećali olakšice. Rolf Micenih iz SPD-a najavio je da koalicija planira da do ljetnje pauze donese "strukturne odluke", koje bi trebalo da poljoprivrednicima daju sigurnost u planiranju.

I dalje bez rješenje za subvencije 

Koalicija namjerava da u Bundestagu pokrene raspravu o prijedlogu rezolucije o olakšicama, koja bi trebalo da bude usvojena do ljetnje pauze.

Brita Haselman, šefica poslanika Zelenih, takođe vidi malo prostora za ublažavanje odluka o smanjenju subvencija. Ona, međutim, poziva na diskusiju o tome kako da više prihoda ostaje farmama, uprkos konkretnim izazovima zbog klimatskih promjena, konkurencije i planirane transformacije.

Kristijan Dir, šef poslaničke grupe Liberala, vidi poljoprivrednike kao preduzetnike i poziva na pravedne političke okvirne uslove i smanjenje birokratije, jer teret "prevazilazi pitanje dizela za poljoprivredu".
Čini se da predstavnici Udruženja poljoprivrednika ne gaje prevelike nade, a njihov predstavnik Bernhard Krisken kaže da su u ponedjeljak u Bundestagu razgovarali o mnogim temama o kojima se priča već godinama, ali da rješenje za suštinsko pitanje dizel goriva "još nije pronađeno".

Tina Andres iz Saveza organske prehrambene industrije optužuje vladajuću njemačku koaliciju da govori o boljoj budućnosti, a onda poljoprivrednike ostavlja na cjedilu.

Predstavnici poljoprivrednika i političari se, čini se, slažu da nema potrebe za novom analizom problema, bilo zbog nedostatka vremena jer je budžet pred usvajanjem, bilo zato što su dvije komisije ranije već odradile taj posao, navodi Deutsche Welle.

Haselmanova kaže da ne postoji "deficit znanja", nego "deficit akcije", odnosno da su problemi poznati već godinama, ali još ništa nije urađeno.

"Najskuplji poljoprivredni dizel u Evropi"

Tereza Šmit iz Udruženja njemačke seoske omladine misli da "rješenje nije na vidiku" kada je riječ o dizelu i naglašava da poljoprivrednici s tim novcem "ne bi išli na odmor", već bi ga uložili u svoj posao.

"Nikakav pravi iskorak nije načinjen", izjavio je Rukvid na konferenciji za novinare. 

Naveo je da je bilo riječi o temama o kojima je "bezuspješno razgovarano 30 godina".

Ukidanjem subvencija poljoprivrednici u Njemačkoj bi, uz one u Holandiji, "vozili na najskuplji poljoprivredni dizel u Evropi". 

Rezultat pregovora trebalo bi da bude poznat do četvrtka naveče, odnosno nakon sjednice Odbora Bundestaga za prilagođavanje budžeta.

Ako savezna vlada povuče svoje planove, protesti bi odmah bili prekinuti.

U suprotnom, kaže Rukvid, poljoprivrednici zadržavaju pravo da preduzmu dalje mjere.

Vladajuća koalicija jasno je pokazala svoj stav: Lindner ne želi da odustane od postepenog ukidanja subvencija, piše Deutsche Welle i ukazuje da frontovi između poljoprivrednika i savezne njemačke vlade za sada ostaju čvrstim, a da je dijalog gurnut u stranu.

Njemački farmeri počeli su prošlog ponedjeljka blokadu pristupnih puteva autoputevima u dijelovima Njemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi, a 15. janura protest je održan u Berlinu.

Poljoprivrednici su počeli proteste nakon odluke vlade o dodatnim mjerama štednje za smanjenje tereta saveznog budžeta za 2027. godinu.

U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoje već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

(Tanjug)