Da li će biti nestašice gasa u Njemačkoj? :: Semberija INFO ::

 

Da li će biti nestašice gasa u Njemačkoj?


Foto: Ilustracija
Šanse da će ove zime ili na proljeće biti nestašice gasa u Njemačkoj su male, navodi udruženje operatera skladišta gasa INES.

Skladišta će krajem zime spasti na 54 odsto kapaciteta, što ne ugrožava stabilnost snabdijevanja u Njemačkoj, procijenio je direktor INES Sebastijan Hajnerman u utorak.

Tako će barem biti ako "se ne pojave neki novi rizici", rekao je. To znači da zakonom predviđeni, zadržavanje zakonskog mimimuma od 40 odsto u februaru ne bi trebalo da predstavlja izazov čak i uz veoma hladnu zime, poput one iz 2010. godine.

Zima je, međutim, za sada toplija od prosjeka i daleko od žestoke. U slučaju manje potrošnje do aprila i uštede, skladišta mogu ponovo biti napunjena tokom ljeta, rekao je Hajnerman.

Njemačka od ljeta ne dobija gas iz Rusije, kojim je do tada pokrivala najveći dio potreba. Prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, sada najviše uvozi gasovodima iz Norveške, Holandije i Belgije.

Norveška je veliki proizvođač, a Belgija i Holandija imaju uvozne terminale. Gas u Njemačku stiže kroz nove terminale na obali Sjevernog mora, kao i iz Švajcarske i Danske.

(B92)