Zamjenik gradonačelnika pušten iz policije nakon dva sata :: Semberija INFO ::

 

Zamjenik gradonačelnika pušten iz policije nakon dva sata


Foto: Pixnio
Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević nakon puna dva sata od dovođenja, izašao je iz zgrade Druge policijske uprave na Bačvicama nakon što je u Glagoljaškoj ulici na Gripama došlo do verbalnog sukoba s Igorom Kraljevićem koji je sa mašinama krenuo čistiti parcelu na kojoj se nalazi famozni bor zaštićen GUP-om.

U policiju su, osim Ivoševića, dovedeni i Kraljević i Melita Mrsić koji su svi kao svjedoci dali izjave, a tamo su završili zbog sumnje na počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira.

"Vjerujem da će Druga policijska stanica i načelik Balov postupiti isto kao i prije mjesec dana prema meni i podignuti prijavu za vrijeđanje službene osobe. Sve suprotno pokazaće da nije isti aršin koga se vrijeđa, odnosno da se mijenja prag tolerancije. Gospodin Kraljević me, da citiram, nazvao retardiranim potpuno svjestan da sam zamjenik gradonačelnika koji ga upozorava da je stablo zaštićeno bilo na javnoj ili privatnoj površini", rekao je Ivošević.

Na pitanje novinara "Slobodne Dalmacije" zašto je zapravo zamjenik gradonačelnika danas došao u Glagoljašku ulicu, kazao je kako je došao na temelju prijave građana da će radnici kompanije Bešlić srušiti stablo.
"Spominjali su da će ga ukloniti. Verbalno i vrlo jasno su to artikulisali" navodi Ivošević.

Upitan je i što bi se dogodilo da je investitor zapravo ispilao stablo koje je zaštićeno GUP-om.

"GUP zapravo ne daje mnogo ovlasti i da su ga ispilali. To i jeste hrvatski problem, ne smije se zakonom nešto, a nema sankcija" kazao je Ivošević i dodao kako je Grad Split podnio kaznene prijave protiv pustošenja šume i devastacije kulturnog dobra još u novembru.

Upozorio je kako u ovom slučaju moraju reagovati konzervatori i konezrvatorska inspekcija.

"Ovo nije gradilište, ovdje se rade arheološka istraživanja koja ne smiju biti 'razlog' da se ukloni i ovo posljednje zaštićeno stablo, a da onda oni to ne proglase i zaštićenim jer time bi omogućili gradnju gdje nije investitor mogao graditi, što je već ozbiljnije djelo" upozorava zamjenik.

Na kraju je upitan i je li investitor imao dozvolu konzervatora za današnje radove.

"Tamo je za arheološka iskopavanja i čišćenje te postavljanje ograde kompanije Neir, a ne kompanije Bešlić. Zašto Neir nije na terenu nego neka druga jeste zato jer sebi neke kompanije ne dozvoljavaju ilegalne radnje" zaključio je Ivošević kojeg je pred policijom pokupio sam gradonačelnik Ivica Puljak.

Ivošević je zamolio da se ne pita ništa dovedeni komšija, jer je još poprilično pod utiskom današnjih događanja, kao i njena porodica, dok se Kraljević nije mogao uhvatiti za izjavu jer se vratio u policijsku stanicu kad je ugledao novinare, prenosi "Jutarnji".
 
(Nezavisne)