Ministar Savo Minić u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Ministar Savo Minić u Bijeljini


Izvor: Semberija info / Lj. Ljubojević

Danas smo uspjeli obezbijediti još četiri miliona za saniranje posljedica afričke kuge svinja. Ostaje nam obaveza da isplatimo još oko četiri miliona KM, od ukupnih 24 miliona KM, što je realno za svaku pohvalu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić nakon današnjeg sastanka sa semberskim poljoprivrednicima u Područnoj privrednoj komori Bijeljina.



 Ministar Minić je istakao da su obezbijeđena vanredna novčana sredstva i iznosi iz određenih fondova kako bi se sanirala nastala šteta farmerima širom Republike Srpske.

„Prva sredstva koja smo imali, usmjerili smo na isplatu za one koji su imali od pet do sedam hiljada KM štete. To su upravo oni proizvođači koji su uzgajali svinje radi vlastitog obezbjeđenja hrane za narednu godinu. U narednih sedam dana biće organizovan novi sastanak u Bijeljini sa predstavnicima stručnih službi o ponovnom uvođenju svinja u tov. Takođe, razgovarali smo o izmjenama pravilnika i one će biti urađene do petka, a to podrazumijeva sljedeće, oni koji ne budu registrovani i koji ne budu imali sva uvjerenja, počevši od zdravstvenog uvjerenja, neće više biti predmet obeštećenja. Napravili smo veliki ustupak i uslugu svima onima koji apsolutno nisu bili u sistemu podsticaja, nisu imali uredena zdravstvena uvjerenja za životinje, i svi oni su obeštećeni.



Razgovarali smo i o novom pravilniku podsticaja za 2024. godinu. Što se tiče kapitalnih investicija, svi oni koji su u protekle tri godine nabavili traktore, neće imati pravo da konkurišu za nabavku novih traktora. U proteklom periodu nabavljeno je oko 2.000 novih traktora. Neće se više vrednovati princip ugovorenih površina, već koliko se radilo unazad tri godine, da bi se izbjegle sve eventualne malverzacije oko prikazivanja površina radi nabavke traktora. Stavićemo prioritet i na oblast navodnjavanja, a resorno ministarstvo ponovo naglašava da će sa 60 odsto troškova učestvovati u polisi osiguranja usjeva i proizvodnje hrane. U Bijeljini Gradska uprava u tome učestvuje sa 20 odsto, tako da proizvođač hrane treba da uplati svega 20 odsto da bi imao sigurnost za proizvodnju“, naglasio je ministar Minić, što predstavlja veliki benefit za poljoprivredne proizvođače. Vlada Republike Srpske izdvojiće tri miliona KM za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, što je izuzetno velika i značajna mjera.

Ministar Minić je izjavio da se detaljno razgovaralo o afričkoj kugi svinja i o svemu onome što se dešavalo u Bijeljini, kao epicentru, najvećoj žitnici i najvećoj regiji po proizvodnji svinja u Republici Srpskoj. 
Sastanku u Područnoj privrednoj komori prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i on je nakon sastanka istakao važnost donošenja zakona o afričkoj kugi svinja.



„Ovdje se razgovara o pravilnicima, a ozbiljne države su prvo donosile zakon, nakon čega su izrađivani pravilnici. U konkretnom slučaju trebalo je donositi zakon po hitnom postupku. Nameću se biosigurnosne mjere farmerima koje 80 odsto poljoprivrednih proizvođača ne mogu ispuniti“, naglasio je gradonačelnik Petrović, istakavši da je dva miliona KM nedovoljno za zanavljanje stočnog fonda u svinjogojstvu. 



Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice izjavio je nakon sastanka da ovo udruženje insistira na zaštiti domaće proizvodnje, na zaštiti poljoprivrednih proizvođača i domaćina, pogotovo u situaciji  kada je desetkovan stočni fond u svinjogojstvu.