Dodik Konakoviću: Zaigrao si se! Srpska za ispunjavanje evropskih uslova, ali ne bez odlaska stranih sudija iz BiH :: Semberija INFO ::

 

Dodik Konakoviću: Zaigrao si se! Srpska za ispunjavanje evropskih uslova, ali ne bez odlaska stranih sudija iz BiH


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković zaigrao govoreći o sankcijama i izolaciji Srpske.

- Nepotrebno je da Konaković drži predavanja. Pitanje što se tiče EU nije upitno, ali je upitno sprovođenje 14 prioriteta što su tražili iz EU - izjavio je Dodik za RTRS.

Istakao je da Konaković pokušava da bude portparol EU govoreći i prijeteći sankcijama.

- Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće. Pokazaće se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima "sipa" riječi u usta. On nije nikakav minstar inostranih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu - naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik ističe da obožava Rusiju i da poštuje i podržava njenog predsjednika Vladimira Putina.

- Smatram da i druge zemlje EU imaju svoje pravo na političke egzistencije, ali ja sam jedino prosrpski orijentisan. Zavjetovan sam srpskom narodu i Republici Srpskoj. Potpuno je bilo nepotrebno da on nekom drži lekciju - navodi Dodik.

Rekao je da koliko zna "evropski put je put, kojim zemlje trebaju da se učlane, biraju dobrovoljno, a ne nekim nasiljem".

- Po onome što je Konaković rekao, mnogo ima prijetnji iz EU. Šta je sad EU postala neki novi NATO, koji prijeti svojom snagom da krši i lomi?! To što se on sastaje sa nekim ministrom odbrane Njemačke, koji traži i pita da li je moguće da Njemačka dobije bilateralni ugovor da rasporedi svoje snage, govori o tome da ta zemlja ima plan da opet ovdje, kao 1941. godine dođe sa oružanom snagom. O tome neće da govori - navodi Dodik.

Kaže da nije sporan evropski put i da nije sporno da se sve uradi što je dogovoreno na sastanku.

- U okviru toga se nalazi nekoliko važnih tema. Jedan je i zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i da ukoliko i to možemo da uradimo i da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa. Ne može on ovdje da nameće pravila, šta je umislio sebi da je on neko ko ovdje drži lekcije, govori nekom da je marioneta, kako je neko prorus - navodi Dodik.

Dodaje da 14 prioriteta govori o tome da se mora riješiti pitanje Ustavnog suda i međunarodnih predstavnika.

- Konaković nije taj da određuje šta je evropski put BiH, niti da bilo gdje na međunarodnoj sceni bilo šta govori, a što nije dogovorilo Predsjedništvo kao osnovni organ. On krši Ustav BiH - istakao je Dodik.

Naglasio je da Konaković treba da razgovara sa zvaničnicima Srpske.

- Ne zanima me šta priča sa nekim ministrima. Treba sa nama da se razgovara, jer mi donosimo odluke. To što je on spreman da prihvati da neko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar. Naša stvar je da kažemo da mi predstavljamo legitimno srpski narod i da imamo isto želje - naveo je Dodik.

Istakao je da je Konaković napao i Rusiju izjavom "da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU otvorena za BiH".

- S druge strane Konaković prihvata da se ovdje promoviše njemački i holandski interes, kao i interesi EU, SAD, i to je njemu sve u redu. Kakav si ti čovjek? Ako si patriota bilo čega, onda ne može neko drugi da dođe ovdje i govori šta je najbolje. Konaković je skorojević i nije političar za duge staze - naglasio je Dodik.