Završen sastanak lidera, evo šta je dogovoreno :: Semberija INFO ::

 

Završen sastanak lidera, evo šta je dogovoreno


Foto: Klix
Lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH dogovorili su danas da delegiraju po jednu osobu ispred svoje partije kako bi se usaglasili zakoni neophodni za evropski put BiH, odnosno dobijanje datuma za početak pregovora, što bi trebalo biti završeno do kraja iduće sedmice.

Istovremeno , uz zakone o pranju novca, sudovima i sukobu interesa, lideri su dogovorili da se finaliziraju i izmjene Izbornog zakona BiH, a ukoliko se postigne dogovor o tome biće zakazane vanredne sjednice Savjeta ministara BiH i Paralmentarne skupštine BiH kako bi se sve to ozvaničilo.

"Ako lažni visoki predstavnik nešto uradi nema ništa od evropskog puta", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

On je pojasnio da od dogovora koji je postignut neće biti ništa ukoliko Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne prizanje za visokog predstavnika odluči da nametne Izborni zakon BiH.

Takođe , Dodik je rekao da grupa koju predstavlja nema ništa protiv integriteta izbornog procesa ali da neće pristati na nametanje jer sve se radi sa ciljem da se kupi određena oprema koja je već naručena.

Što se tiče evropskih zakona, lideri su istakli da je zakon o sprečavanju pranja novca praktično završen te da je ostalo da se finalizira dogovor u vezi sa zakonom o sudovima i sukobu interesa s tim da će se sukob interesa odnositi samo na institucije BiH, i neće se doticati entitetskog zakona o sprečavanju sukoba interesa u Republici Srpskoj.

"Naravno danas nismo govorili o konkretnim rješenjima, iako ima svako svoja mišljenja zbog čega će naši predstavnici raditi intenzivno pod koordinacijom ministra pravde u Savjetu ministara BiH", rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a rekao je da je na sastanku bilo govora i o dogovoru u Laktašima i da je realan termin da se usaglase tri zakona te da će svako dati kompetentnu osobu ispred svoje partije koja će u saradnji sa liderima imati kapacitet da razgovara na tu temu.

"Krajem idućeg tjedna novi sastanak bi trebao biti u Mostaru", rekao je Čović.

Dodik je rekao i da će Predsjedništvo BiH već danas uraditi potrebne stvari u vezi sa pregovorima sa Frontexom te da je i taj posao završen nakon što je Federacija BiH uradila svoje, tako da u principu ostaju samo dva zakona da se usaglase.

"Naš je prijedlog da se donese zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik dodajući da će to podrazumijevati da Republika Srpska bira dvoje sudija, Federacija BiH četvoro, a Parlamentarna skupština BiH troje.

On je rekao da je dogovoreno i da se taj zakon na dnevnom redu nađe već u aprilu mjesecu.

Takođe , lideri su dogovorili i da se apeluje na EU sa zajedničkom izjavom da se uz odluku o pregovorima dodijeli i datum za početak pregovora, jer kako je rekao Dodik, bez datuma "kao da niste dali ništa."

"Ne želimo da proživimo sudbinu ostalih pregovora. Molim vas dajte nam datum. Ako nema datuma, onda se Evropska unija igrala sa nama, a ako nema datuma nema ni stimulacije da dalje radimo, Ako nema datuma BiH ostaje kolonija koja nema suverenitet", rekao je Dodik.

(Nezavisne)