Zbog pogrešnog parkiranja sankcionisano 278 vozača :: Semberija INFO ::

 

Zbog pogrešnog parkiranja sankcionisano 278 vozača


Foto: MUP KS
- Tokom januara 2024. godine policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 278 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe sa invaliditetom, a iz istog razloga, 17 vozila je premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

Najviše prekršajnih naloga, njih 109, u proteklom mjesecu je izdato na području opštine Novi Grad, dok je sa područja opštine Stari Grad specijalnim vozom „pauk“ premješteno 14 vozila, što je više od 80 odsto od ukupno premještenih vozila.

Zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH u prošloj godini policijski službenici Uprave policije su izdali 2.822 prekršajna naloga.

„Građane podsjećamo da je od 8. jula 2023. godine za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom periodu nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom“, saopšteno je iz MUP-a.