Nakon uspješnih razgovora u Bjelorusiji i Rusiji, Dodik putuje u Crnu Goru i Tursku :: Semberija INFO ::

 

Nakon uspješnih razgovora u Bjelorusiji i Rusiji, Dodik putuje u Crnu Goru i Tursku


Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Izvor: RTRS

Nakon uspješnih razgovora koje je imao u Bjelorusiji i Rusiji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da naredne sedmice putuje u Crnu Goru i Tursku. Do kraja marta očekuje da Srpsku posjeti mađarski premijer Viktor Orban, a planiran je i susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svoj sastanak sa Dodikom najavio je i predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić.

Analitičari ističu da se glas Republike Srpske proteklih dana daleko čuo. Poručuju da, koliko god je to moguće, Srpska treba da gradi svoju spoljnopolitičku samostalnost.

Poput intervjua američkog novinara Karlsona Takera sa predsjednikom Ruske Federacije, odjeknuo je i novi susret predsjednika Republike Srpske sa Vladimirom Putinom u Kazanju. Maliciozne komentare preovladale su zdravorazumske ocjene i konkretni benefiti dobrih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom, u trenutku kada ih EU i SAD stavlja na stub srama.

- Nastavićemo da radimo s njima uporno, ja ću već u aprilu učestvovati na bezbjednosnoj konferenciji u Sankt Petrburgu a u šestom mjesecu biću na Ekonomskom forumu opet u Sankt Peterburgu koji se podržava pod pokroviteljstvom Putina - istakao je Dodik.

Privredna, kulturna, bezbjednosna, politička saradnja kao i svaki drugi vid saradnje sa Ruskom Fedferacijom, koja je jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, u vrhu je prioriteta politike srpskog rukovodstva. Gaje se dobri odnosi sa Bjelorusijom, Kinom, s Turskom biće potvrđeni na diplomatskom forumu u Antaliji, Srpska i u ne baš blagonaklonoj EU ima prijatelje, u regionu odavno je uvažen partner.

- Početkom iduće sedmice biću u Crnoj Gori, a krajem te sedmice iduće boraviću u Antaliju na Ekonomskom formu na poziv naših prijatelja iz Turske i tu se neće završti sve to što radimo na međunarodnom planu. Očekujemo da ćemo do kraja marta ugostiti našeg dragog prijatelja gospodina Orbana a u međuvremenu vjerujem da ću se sresti se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dnevno imamo kontakte sa ljudima iz EU - naveo je Dodik.

U očima Zapada, političkog Sarajeva i dijela srpske opozicije Moskva, Peking, Minsk, Ankara, Budimpešta nisu releventne adrese, za njih svijet se "vrti" samo oko Brisela, Vašingtona i Londona.

- To su sve veoma važni akteri na međunarodnom planu, sa rastućim autoritetom i moći u međunarodnim odnosima. Isto tako to su zemlje koje su i same pod pritiskom Zapada ili onoga što je mejnstrim zapada i Rusija i Mađarska i Turska. Ono što je ključno da Srpska gradi svoju spoljnu političku samostalnost - rekao je naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu  Aleksandar Mitić.

- Ne možemo podcijeniti značaj i moć zemalja poput Rusije i Turske, ali i Bjelorusije koja je u nekim segmentima jedna od razvijenih zemalja u svijetu. Naravno da ovi sastanci pokazuju da je Srpska dio tog novog multipolarnog svijeta koji se polako razvija - smatra naučni saradnik u Institutu za evropske studije Beograd Rajko Petrović.

Širok spektar prijatelja na međunarodnom planu, pokazuje ne samo da Srpska nije izolovana već ističe njenu vitalnost da se odupre višedecenijskim pritiscima da se preko BiH "ugura" u NATO. Uspostavljeni kontakti donose ekonomsku, političku i moralnu dobit saglasni su analitičari.

- Pazite, Republika Srpska čak i da je drugačija situacija, čak i da se predsjednik Dodik ne sastaje ni s kim , ne može biti izolovana dok je ne izoluje Srbija. A nema govori o izolaciji dok god postoji ovakva interakcija - izjavio je publicista Igor Ivanović.

Boravci u Rusiji, Bjelorusiji, najavljeni susreti sa mađarskim premijerom, odlazak u Tursku, razgovori sa regionalnim liderima, ne znače odustajanje od evropskog puta kako to pokušavaju da predstave pojedini federalni političari i mediji. To je potvrda suverenističke politike rukovodstva Srpske, koje u trenucima geostrateških promjena u svijetu traži najbolje za Srpsku i svoj narod.