Dodik: Ruski konzulat u Banjaluci mogao bi da bude otvoren ove godine :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Ruski konzulat u Banjaluci mogao bi da bude otvoren ove godine


Foto: Printscreen
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi ruski konzulat u Banjaluci mogao da bude otvoren već ove godine.

Dodik je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u Srpskoj, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donijete sa obje strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prije otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio: "Da, naravno, mislim da je to realno".

Dodik, koji se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju, rekao je da je Republika Srpska prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine.

Na pitanje po kojoj cijeni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije naveo o kojoj cijeni je riječ, ali je rekao da je Republika Srpska zadovoljna tom cijenom.

Potvrdio je da je Srpska počela da plaća ruski gas u rubljama.

Odgovarajući na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da Banjaluka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je Srpska uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži poslije Dejtonskog sporazuma.

- Ako kažete da Banjaluka nikada neće to uraditi, da li ste spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti - rekao je Dodik.

Istakao je da Banjaluka nikada nije odustajala od potrebe jačanja Republike Srpske i da čeka da "neke velike sile da kažu da narod ima pravo na samoopredjeljenje".

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio:

"Vidjećemo".

Odgovarajući na pitanje dali Republika Srpska razmatra mogućnost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će Republika Srpska ostati u okviru teritorije u kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda.

- Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju doživljavamo kao domovinu. Svakako ćemo sačuvati subjektivitet Republike Srpske. Ali kao što je, na primjer, njemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Nemačku, možda će nekad i srpski narod imati isto to pravo. Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno - rekao je Dodik.

Namjeravamo uvećavati količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.

"Mi imamo industriju kojoj je potrebno snabdijevanje gasom. Istovremeno, gas ostaje najstabilniji energetski resurs i zato namjeravamo da povećamo zalihe gasa", rekao je Dodik za rusku "Izvestiju".

On je naveo da već postoji gasovod koji prolazi kroz Srpsku i da će se utvrditi kako se može povećati njegova snaga.

Dodik je istakao kako Amerika vrši pritisak na Sarajevo da realizuju svoj projekat izgradnje gasovoda, za šta im je potrebna saglasnost Republike Srpske.

"Svakako ćemo to dogovarati tako da i mi dobijemo saglasnost za realizaciju našeg projekta", naveo je Dodik.

On je istakao da Srpska trenutno dobija gas gas po prihvatljivim cijenama, bez odgađanja, a što joj omogućava da obezbijedimo svoju energetsku sigurnost.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska prošle godine sa ruskim "Gaspromom" potpisala ugovor o isporuci gasa do 2025. godine.

"`Gasprom` je za nas jako pouzdan partner i jako nam je drago što nas je izdvojio kao partnera u našem regionu", rekao je Dodik i dodao kako se dogovori poštuju sa obje strane i da je počelo plaćanje u rubljama.

On je podsjetio da je Sarajevo svojim odlukama nanijelo veliku štetu Republici Srpskoj ne samo o pitanju projekta u vezi sa dopremanjem ruskog gasa nego i kada je riječ o brojnim drugim pitanjima.

Dodik je napomenuo da Srpska zahvaljujući partnerskim odnosima sa Ruskom Federacijom, ima priliku da svom stanovništvu ponudi komercijalni, jeftiniji gas.

To bi, kako je rekao, moglo biti dobro i za zapadnu Evropu, ali Sarajevo već 15 godina ne dozvoljava da se donese odgovarajuće rješenje.

"Za to ne postoje nikavi razumni razlozi, oni su prosto taoci svog mentaliteta. Bezuslovno, pitanje tog projekta kod nas je na dnevnom redu i stalno tražimo mogućnosti za njegovu realizaciju. Ali, ja poznajem njihov mentalitet i zato nisam optimista", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Sarajevo se s druge strane koristi benefitima zahvaljujući odnosima Srpske sa Rusijom, odnosno dobija jeftiniji gas ali ne dozvoljava da se realizuje projekat.

"Što se tiče nas, mi ćemo se truditi da nađemo druge tehnološke mogućnosti za realizaciju projekta i zato ćemo voditi pregovore sa našim ruskim partnerima", dodao je Dodik.

Podsjetio je da BiH do sada nije uvela sankcije Rusiji učinila zahvaljujući stavu Republike Srpske, iako političko Sarajevo na to poziva.

(Glas Srpske)