ESI pozvala Prištinu da upiše zemljište na manastir Visoki Dečani :: Semberija INFO ::

 

ESI pozvala Prištinu da upiše zemljište na manastir Visoki Dečani


Izvor: Tanjug / Glas Srpske

BERLIN - Privremene prištinske institucije trebalo bi bez odlaganja da sprovedu sudsku odluku i da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira, saopštila je u izveštaju Evropska inicijativa za stabilnost (ESI).

U Memorandumu o manastiru Visoki Dečani se navodi da je prošle nedjelje, ESI tim otputovao na Kosovo i Metohiju sa ciljem da ispita kako se pozabaviti ovim, kako je navedeno hitnim pitanjem, predugo neriješenim, koje je postalo centralno u debati o članstvu takozvanog Kosova u Savetu Evrope. 

U ovom izveštaju se ocjenjuje da je imovinski spor manastira Visoki Dečani, za koji navode da je najpoznatiji srpski pravoslavni manastir na Balkanu, među problemima zbog kojih je takozvano Kosovo zastaje na putu ka članstvu u Savetu Evrope i da bi rješenje tog spora bila pobjeda vladavine prava.

-Vlada Kosova mora, sa svim instrumentima i ovlašćenjima koji su joj na raspolaganju, da obezbijedi ro da se presude iz 2012. i 2016. godine sprovedu odmah, kako bi Katastarska agencija mogla da promijeni svoju evidenciju, uz nekoliko klikova na kompjuteru, i ustupi manastiru vlasništvo nad 20 parcela u skladu sa dogovorom sa Unmikom. Agencija, kao i svaka javna uprava, zakonski je obavezna da bez odlaganja sprovodi sudske odluke. To je izvršna agencija pod kontrolom vlade. Nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka je neprihvatljivo. Nikada ne bi trebalo da zavisi od toga šta drugi akteri rade ili ne rade. Pa ipak, postoji dodatni razlog da kosovska vlada danas postupi po ovome, a da riješi nešto što sve prethodne vlade nisu uspele da riješe. Ovo pitanje je nedavno postalo uslov sine kva non da Kosovo napreduje na putu ka članstvu u Savjetu Evrope -, navodi se izvještaju ove Inicijative.

Podsjeća se da je takozvano Kosovo 2022. godine podnijelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, a da je Komitet ministara zahtev uputio Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u aprilu 2023. koja je novembra prošle godine napravila detaljan izvještaj o kandidaturi u kome je naglašeno da je pitanje zemljišta manastira Visoki Dečani i nesprovođenje sudskih odluka u ovom slučaju zabrinjavajuće.

Ambasador Njemačke u Prištini Jern Rode istakao je juče da se Evropska inicijativa za stabilnost  Memorandumom o manastiru Visoki Dečani, pridružila apelima da takozvano Kosovo sprovede odluku Ustavnog suda o manastiru, kako bi dalje napredovalo na putu članstva u Savetu Evrope.

-Evropska inicijativa za stabilnost pridružuje se horu poziva da Kosovo konačno sprovede presudu o Dečanima kako bi uspješno napredovalo ka članstvu u Savetu Evrope - naveo je Rode na društvenoj mreži "Iks".

Privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svjetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su vjerski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.