Područna privredna komora Bijeljina pozdravlja usvajanje incijative za realizaciju projekta ''Semberska kuća'' :: Semberija INFO ::

 

Područna privredna komora Bijeljina pozdravlja usvajanje incijative za realizaciju projekta ''Semberska kuća''



 
Privredna komora Bijeljina pozdravlja odluku gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da se započne sa realizacijom projekta „Semberska kuća“.
 
Inicijativu za njegovu realizaciju pokrenula je Područna privredna komora Bijeljina u sklopu šireg projekta razvoja regionalnih i lokalnih brendova i zaštite geografskog porijekla proizvoda  koji se sprovodi već dvije godine, a u okviru kog je prošle godine u Bijeljini održana regionalna konferencija „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“, kao i ''Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine - Naše je bolje'' u februaru ove godine, na kojem je u toku panel diskusije istaknut projekat ''Hercegovačke kuće'' kao jedan od najpozitivnijih primjera razvoja brenda jednog grada .
 
Ovaj projekat Područna privredna komora Bijeljina sprovodi u cilju objedinjavanja i sistemskog razvoja turističke ponude ove regije.
 
Imajući u vidu ubrzan razvoj sektora turizma na prostoru 12 opština sa područja PPK Bijeljina, kao i potrebu da se autentičnim i kvalitetnim proizvodima sa ove regije doda nova vrijednost i omogući pristup novim tržištima, PPK Bijeljina poručila je da je ovo prelomni momentat za unapređenje proizvodnje,  promocije i plasmana domaćih proizvoda.
  
Stav Područne privredne komore Bijeljina je da je neophodno da se ovaj višestruko značajan projekat ostvari u sinergiji svih institucija koje mogu pružiti pomoć njegovoj kvalitetnijoj realizaciji, a sama Komora Bijeljina će dati svoj doprinos kao integrativni faktor između Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica, privrednih društava, udruženja i ostalih učesnika.

 Jedan od osnovnih motiva osnivanja ''Semberske kuće'' jeste promocija tradicionalnih domaćih proizvoda, njihova vidljivost i valorizacija na tržištu, šansa da se domaćim poljoprivrednim proizvođačima omogući prihod od sopstvenog rada te kontinuiran i siguran plasman proizvoda na tržište, ali i ponuda zdravih proizvoda turistima kojih je u Bijeljini svakog dana sve više.

U tom smislu, Područna privredna komora Bijeljina će nastaviti svoje djelovanje u cilju realizacije ovog projekta, kao i sa pružanjem podrške otvaranju objekata „Majevička kuća“ i „Vlasenička kuća“ što će značajno pomoći integrisanju i sistemskom razvoju turističke ponude ove regije.